Готов ли си за секс? – за тийнейджърите

7
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Ето някои неща, за които трябва да се замислиш преди да правиш секс:

 

Въпреки, че някои си мислят, че са на достатъчна възраст, то това може да не е най-подходящото време за секс. Няма правила кога точно трябва да ти се случи, кога трябва да правиш секс за пръв път. Готовността за това настъпва по различно време при всеки човек.

 

Това е твое решение

 

Ти винаги можеш да избереш кога искаш да правиш секс и с кого. Само защото си го правил преди, с един човек, не значи че трябва да го правиш отново.

 

Кога и с кого да го правиш е едно от важните решения в живота ти. Ти си единствения, който може да реши. Дали ще загубиш девтсвеността си или ще правиш секс отново, не забравяй следните съвети:

 

Говорете за секс

 

По-добре е смутено да говорите за секс, отколкото неудобен сексуален контакт преди да сте готови. Има доста неща, за които трябва да помислите.

• Готови ли сте и двамата?

• Ще правите ли секс, заради правилните причини, а не защото сте под натиск?

 

Сексът не е единственият аспект на връзката, а има и други начини да се наслаждавате един на друг. Обсъдете какво искате и какво не искате да направите. Може да правите други неща, които и двамата харесвате – като разговори, среща с приятели и семейството, концерт, кино, спорт, разходка и слушане на музика.

 

Четете още: Тийнейджърска бременност

 

10 въпроса към себе си

 

Трябва да си уверен за това как ще реагираш, ако се стигне до секс и до къде всъщност ще продължите. Запитай се кога се чувстваш комфортно. Това точното време ли е, точното място, правилният човек? Наистина ли вярваш на този човек и взаимни ли са чувствата ви?

 

• Чувстваш ли се добре?

• Обичаш ли партньора си?

• Дали той те обича също?

• Говорихте ли за използването на презервативи и как мина разговорът?

• Подготвили ли сте контрацептиви?

• Можеш ли да кажеш „не” във всеки един момент, ако си промениш мнението и двамата да бъдете ОК с това?

 

Ако отговориш с „да” на всички въпроси, то може би времето е подходящо. Но ако отговориш с „да” на следните въпроси, то не избързвай:

 

• Чувстваш ли се под натиск от партньора или приятелите?

• Може ли да съжалавяш след това?

• Защо искаш да правиш секс, за да впечатлиш приятелите си или защото наистина искаш?

• Страхуваш ли се да не загубиш партнора си, ако не правиш секс с него?

 

Да имаш връзка не значи непременно да правиш секс. Дори и да сте го направили веднъж или два пъти, трябва да се уверите дали наистина желаеш да продължите.

 

Четете още: Какво са полово предавани болести и какво са полово предавани инфекции?

 

Безопасен секс

 

Когато решиш да правиш секс, трябва да знаеш, че има риск от забременяване или заразяване с полово предавани болести, като хламидия. С когото и да мислиш да правиш секс, то се подгответе с презервативи, преди това. И двамата имате отговорност за този разговор.

 

Кондоми

 

Трябва да използваш презервативи, за да намалиш риска от заразяване с полово предавана болест, без значение с кого ще правиш секс. Може да се наложи да използвате и допълнителна форма на контрацепция за да предотвратите нежелана бременност.

 

Четете още: 7 неща, които всеки трябва да знае за асимптоматичните полово предавани болести

 

Контрацепция

 

Има 15 различни вида контрацепция, включително имплант с прогестерон, инжекции, комбинирани таблетки и хапчета само с прогестерон. Повечето видове контрацепция се използват от момичета, но и двамата имате отговорността да изберете кое ще използвате. Бременността ще се отрази и на двама ви.

 

Лесбийки, гейове и бисексуални двойки

 

Ако правите лесбийски, гей и бисексуален секс, то пак може да се заразиш с някоя полово предавана болест. Нужно е да знаеш как да се предпазиш.  Научи повече за сексуалното здраве за жените, когато правят секс с жени и за мъжете, когато правят секс с мъже.

 

Как да говорите за безопасен секс?

 

Започни разговор за различните видове контрацепция, това може да бъде добър начин да започнете да говорите за други въпроси свързани със секса, като например какво и как искате да правите.

 

Проучването на възможностите заедно ще помогне и на двамата да се чувствате по-уверени и да имате контрол над ситуацията.

 

Разберете знаците, които водят до секс

 

Много хора са изненадани, когато ситуацията води до секс, така че научи се да разчиташ знаците. Ако някой предлага да отидете на тихо място или прави много близък физически контакт или внезапно се опитва да те очарова, ласкае те, то той най вероятно мисли за секс, дори ако ти не си на същата честота.

 

Ти трябва да решиш, искаш ли да правиш секс? Не позволявай друг да решава вместо теб, когато сте заедно снего. Вземи предварително решение, за да може да контролираш ситуацията, особено ако сте употребили алкохол, тъй като тогава си по-податлив.

 

Алкохол и наркотични вещества няма да помогнат

 

Много хора правят секс или губят девствеността си, когато са пияни. След няколко питиета, ти по-лесно може да загубиш контрол и може да направиш неща, които не би направил в нормална ситуация. Може да съжаляваш за действията си на сутринта, но не можеш да върнеш времето назад.

 

Четете още: Митове за секса: Щях да знам, ако партньорът ми имаше полово предавана болест

 

Хората са по-склонни да правят и секс без презерватив, когато са пияни. А това може да доведе до заразяване с полово предвана болест или нежелана бременност.

 

Сексът и закона

 

Законодателството в Република България предвижда:

 

Чл. 150. (Доп. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., изм., бр. 89 от 1986 г., бр. 107 от 1996 г., бр. 75 от 2006 г.) Който извърши действие с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст, чрез употреба на сила или заплашване, чрез използуване на безпомощното му състояние или чрез привеждането му в такова състояние, се наказва с лишаване от свобода до шест години, а в особено тежък случай – с лишаване от свобода от две до осем години.

 

Чл. 151. (1) (Изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г.) Който се съвъкупи с лице, ненавършило 14-годишна възраст, доколкото извършеното не съставлява престъпление по чл. 152 , се наказва слишаване от свобода от две до шест години.

 

(2) Който се съвъкупи с лице, навършило 14-годишна възраст, което не разбира свойството или значението на извършеното, се наказва с лишаване от свобода до три години.

 

При нужда от консултация или за подаване на анонимен сигнал се обърни към:

Националната линия за деца

Държавна агенция за закрила на детето

 

Снимки: Rosemary Ratcliff, imagerymajestic, photostock FreeDigitalPhotos.net