Незабравимите гафове на президента Плевнелиев

18
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

 За краткото време откакто е държавен глава, президентът Плевнелиев показа, че е в състояние да си направи цял отбор от „златни скунксове“. Ето някои от най-запомнящите му се гафове:

Подаръкът за папата

По време на аудиенцията си при Папа Бенедикт XVI президентът подари на Главата на светия престол подарък, който оставя спомени за цял живот – 200-килограмово яйце, сякаш снесено от Голямото Пиле след преяждане с ГМО. Двуметровото позлатено великденско яйце на скулптора Георги Андреев било сглабяно цели 2 години от отбор от 15 бижутери, а габаритите му дори не позволиха да влезе в приемното помещение.

Със странния дар  българският президент се нареди редом до американския си колега Джордж Буш, който подарил на папата от сърце… дискове с кънтри музика. Сред нетрадиционните подаръци, получени от главата на Католическата църква, влизат още 12 десертни чинийки (от Принц Чарлз), както и 20 галона бира.

Новогодишното Колорадо

С първото си новогодишно обръщение като държавен глава Плевнелиев се включи в друг гаф, след като на кадър, илюстриращ думите му, че България има неповторима природа, бе показана снимка от курорта Аспен, Колорадо. Вярно е, че не президентът е сложил тази снимка, но объркването развесели налегнатите от махмурлук първоянуарски глави на българите.

Скъпи чехи, вече сте поляци

По време на първото си официално домакинство като държавен глава, на което прие чешкия президент Вацлав Клаус, Плевнелиев отново „нахрани“ журналистите, този път с лапсус. “Уважаеми господин президент, уважаеми дами и господа от Полша…”, обърка се родният президент, след което веднага тръгна да се поправя: „Дами и господа от Чехословакия…, от Чехия. Извинявайте, извинявайте, още веднъж извинявайте.“ Така само в няколко изречения политикът от Гоце Делчев демонстрира прословутото българско гостоприемство, като само на един прием покани цели 3 държави, сред които една вече несъществуваща…

Първият се оказа трети

Не му върви на президента с географията и това е. В края на 2012 г. Плевнелиев поздрави професор Христо Пимпирев като „първия българин, стъпил на Южния полюс“. Звучи чудесно, но не е факт. Защото първият нашенец, стъпил на Южния полюс, е писателят и журналист Стефан Груев, като го прави още през 1970 г. Професор Пимпирев е първият официален пратеник на нашата държава.

 

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари