ПУ „Паисий Хилендарски“ организира конференция за 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Конференция по случай 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи организира на 8 март Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Това съобщи деканът на факултета доц. д-р Мария Шнитер.

Форумът ще се проведе в сградата на Общинския съвет – Пловдив, с чието съдействие се осъществява еднодневната конференция. Научните трудове и дискусии са посветени на темата „Исторически и богословски корени на антисемитизма“. Всички поканени лектори са авторитетни учени и изследователи от страната и чужбина, обясни доц. Шнитер. Конференцията ще бъде открита от ректора на Пловдивския университет проф. д-р Запрян Козлуджов.

Д-р Андерш Гердмар, теолог и доцент по Новозаветно тълкуване, ще запознае аудиторията с богословските корени на антисемитизма от ранното християнство, през Просвещението до Холокоста. Известният писател и специалист по проблемите на градската култура на Балканите Йордан Велчев ще говори на тема „Евреите на Балканите ХІV – ХVІІ век“. Д-р Албена Танева, преподавател по публична администрация в Софийския университет и водещ специалист в изследванията на Холокоста и спасението на евреите в България, ще въведе присъстващите в темата „Ролята на духовните водачи във формирането на нагласи“.

За съвременните тенденции в отношението към евреите в Европа ще говори г-н Андрей Аврамов – международно признат общественик, канен на редица публични и академични форуми и говорил в Европейския парламент върху теми, свързани с антисемитизма и спасяването на българските евреи. Преподавателят в Пловдивския университет доц. д-р Валентин Петрусенко ще запознае аудиторията с темата „Размисли за антисемитизма и толерантността по българските земи, рефлектиращи за събитията от март 1943 г.“

Като гости на събитието са поканени Н.Пр. г-н Шаул Камиса Раз, посланик на Израел, Пловдивският митрополит Николай, кметът Иван Тотев, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, зам.-кметът по дейност „Култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики“ Стефан Стоянов, представители на общността на евреите в Пловдив, интелектуалци и общественици, преподаватели и студенти.

В програмата на конференцията са включени още дискусия по споменатите теми, разглеждане на постерни табла и представяне на кратък документален филм, създаден по повод годишнината.

Спасението на българските евреи през Втората световна война е събитие, което от десетилетия привлича вниманието на обществото, а през последните няколко години стана повод за интензивен обществен дебат. Верен на традициите си, Философско-историческият факултет е съпричастен с отбелязването на събития от такава историческа значимост, които допринасят за съхраняване на националното достойнство на българите, каза доц. Шнитер.