ГЕРБ предлага Гроздан Илиев за конституционен съдия

2
Добави коментар
mignews
mignews

Парламентарната група на ГЕРБ предлага кандидатурата на Гроздан Николов Илиев за съдия в Конституционния съд от квотата на Народното събрание, съобщиха от пресцентъра на партията. В момента Гроздан Илиев е заместник на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и председател на наказателната колегия на ВКС.

Гроздан Илиев е завършил право в Юридическия факултет на Софийски университет „Свети Климент Охридски“ през м. декември 1972 г. След успешно издържан изпит за правоспособност през 1974 г. започва професионалната му кариера на прокурор и съдия. Кариерното му развитие последователно преминава през различни длъжности в органите на съдебната власт. До 1979 г. като районен прокурор ръководи районната прокуратура в гр. Елин Пелин. След показани добри резултати в областта на наказателния съдебен, следствен и общ надзор преминава на работа като прокурор в Софийска окръжна прокуратура, където освен с наказателно правораздаване, е натоварен и с дейността по Глава трета от Закона за собствеността на гражданите.

През месец май 1983 г. преминава на работа в Софийски военен съд, където изпълнява безупречно служебните си и професионални задължения до месец май 1989 г., когато с Решение на Деветото Народно събрание е избран за член на Военната колегия на Върховния съд. След създаването на Върховния касационен съд продължава кариерата си на наказателен съдия и до настоящия момент, като от 13 май 2009 г. ръководи Наказателната колегия на Върховния касационен съд.