Килърът на Осама бин Ладен проговори

4
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Списание „Ескуайър“ публикува днес интервю на Фил Бронстейн от Центъра за журналистически разследвания с човека, застрелял Осама бин Ладен по време на операцията по ликвидирането му на 1 май 2011 г. в Пакистан. Естествено, от съображение за конфиденциалност неговото име не се съобщава, в репортажа е наречен просто Стрелеца, а гласът му в записа е модифициран чрез технически средства, за да стане неразпознаваем.

Според изказването на стрелеца, животът му се е променил след тази мисия, но още не можел да си даде сметка дали за добро, или за лошо. Той смята, че е направил нещо велико за своята родина. Но тъй като е убил „пророка на Ал Кайда“, цял живот ще се страхува. „99 процента от Ал Кайда са празни приказки, но в онзи 1 процент, в който действат, те са способни да извършат ужасни неща“, смята екзекуторът на терорист номер едно.

Доскорошният командос признава, че е научил бившата си съпруга как да се барикадира вкъщи, как да държи пушка и да се отбранява, докато дойде полицията, ако я посетят съмнителни хора, които биха могли да търсят отмъщение. Тя и децата имало подготвен багаж с всичко най-необходимо за 4 дни, ако се наложи внезапно да напуснат дома си. Той самият обаче не се страхувал за себе си.

Според Стрелеца мисията в Пакистан издигнала някои от момчетата участници в нея, а други не, поради което между тях се появила завист. Той повече не искал да се занимава с подобни операции и през 2012 г. след 16 години армейска служба се уволнил от флота. Няма диплома за висше образование, за което в момента съжалявал, нито постоянни доходи и здравни осигуровки.

Бившият „тюлен“ признава, че има остра нужда да си намери работа, но такава, която няма нищо общо с миналото му – повече не желаел да носи оръжие. Искал да се занимава с проекти за взаимопомощ за хора в неговото положение и техните семейства. От програмата за защита на свидетели му били обещали да му намерят работа като шофьор на камион за доставка на бира в Милуоки „като на свидетел на мафията“.

На въпроса какво знаят децата му за неговата мисия, 35-годишният бивш военен отговаря: „Че съм стрелял по лоши хора“. И разказва случай: „Година след смъртта на Бин Ладен бях завел децата в аквапарк. Докато се преобличахме в съблекалнята, зада влезем във водата, по Си Ен Ен вървеше анкета „Спомняте ли си къде бяхте, когато разбрахте, че Осама бин Ладен е мъртъв?“. И аз си помислих: разбира се – спомням си съвсем точно. Бях в спалнята му и гледах мъртвото му тяло“.

Относно самата операция Стрелецът признава, че е последният човек, видял Осама бин Ладен жив. Именно той е членът на „Тим 6”, влязъл в спалнята на лидера на Ал Кайда. Тогава Бин Ладен избутал най-младата си съпруга пред себе си, сякаш я използва за жив щит. Американецът останал изненадан от високия му ръст.

„В тази секунда го прострелях два пъти в челото“, признава мъжът, който стрелял и трети път по вече падналия на пода терорист. „Видях го как поемаше последния си дъх, просто като рефлекс – разказва бившият военен. – Лицето му изглеждаше ужасяващо. Беше разцепено веобразно. Виждах как мозъкът му се е разпръснал навсякъде“. Командосът тогава видял друга от съпругите и сина на убития, които плачели. Той не искал да нарани малкия, тъй като „не бил варварин“ – вдигнал го и го оставил до майка му, като напръскал лицето му вода, защото детето било в шок.

Съединени Американски Щати