10 любопитни факти за бирата

16
Добави коментар
Jordan_84
Jordan_84

 Бира. Четири букви, отдавна издигнати в култ от любителите на чернодробните елексири. Нека видим десет интересни факта за една от най-старите алкохолни напитки в света:

В началото бе Египет

Бирата е произведена за пръв път в Древен Египет. Пиели я нефилтритрана през сламка, като за целта богатите хора си купували златни сламки.

 

 

 

Бирен месец

Във Вавилон преди 4 хиляди години съществувала традиция след сватбената церемония всеки ден в продължение на един месец тъстът да пои с бира любимия си зет. Получавал се един вид „бирен месец“.

 

 

Дългоочакван звън

В полския град Гданск има така наречената „бирена камбана“. Преди време пивниците започвали да работят само след като тя е звъннала…

 

 

 

Тик-так

През 16-и век на главната порта на град Трутнов, Чехия, пък висял часовник. Неговият звън съобщавал на жителите края на посещението им в кръчмата. Тези, които не се съобразявали с бирената аларма, рискували да бъдат глобени и наказани за една година да не могат да посещават питейни заведения.

 

 

Бирената свирка

Едно време в английските пъбове бирата се сервирала в глинени халби със свирки, вградени в дръжката. Ако клиентът искал още бира, просто трябвало да свирне.

 

 

 

3,5 бири по Рихтер

В бар в японския град Митсушира при земетресение със сила до 3 бала на всички посетители се полага безплатна чаша бира.

 

 

 

Работа за хора с нюх

В бирария в австралийския град Мелбърн има служител, чието основно задължение е да помирисва измитите бирени бутилки.  Задачата му е да прецени, дали бутилките не миришат на керосин. Керосинът е с много устойчив мирис, дори и след измиване.

 

 

Или хмел, или жена

В американския щат Айова съществува необичаен закон. На мъж, който е пил повече от 3 глътки бира, му е забранено да бъде в леглото с жена. Ти си решаваш кое обичаш повече…

 

 

 

Залепне ли, добра е

Според древен чешки тест за качествена бира  пивоварът е бил длъжен да излее бъчва бира върху дъбова пейка, върху която сядали членове на местната управа. Седящите обували кожени панталони, а ако панталоните им не залепвали за пейката за определено време, продажбата на тази партида бира се забранявала.

 

Пияна мишка лесно се лови

В Замбия ловят гризачите с помощта на бира. За целта в купички се смесват бира с мляко и се оставят на различни места из къщата. На сутринта пияните мишки не оказват никаква съпротива.

 

 

 

 

Използвани изображения от: www.freedigitalphotos.net

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари