Нов културен и спортен център ще бъде изграден в София

7
Добави коментар
VladimirYosifov
VladimirYosifov

Нов мултифункционален център за спортни и културни събития ще бъде изграден в София през 2014 година от световния лидер в производството на изкуствени катерачни стени – Walltopia, съобщиха за „1към1“.

Инвестицията в размер на 15 млн. лв. включва разработката на проект и изграждането на мултифункционална сграда с обща разгъната застроена площ от 8000 кв.м. непосредствено до метростанция Младост 3. Aрхитектурният идеен проект ще бъде избран през март 2013 г. като финален етап на стартиралия в рамките на Sofia Architecture Week 2012 отворен международен конкурс.

 

Концепцията на Collider Activity Center е изцяло нова за София, защото за пръв път едно място обединява културата и спорта, благодарение на иновативни архитектурни и дизайнерски решения. Различни типове катерачни стени, парк, фитнес център, плувен басейн, зали за спорт и танци, SPA център, ресторант и бар ще са само част от предложенията за модерните хора в столицата.

 

Конкурсът за избор на идейния архитектурен проект ще протече в един етап, като през март 2013 международно жури с участието на Райнард Йокс, партньор на световноизвестния архитект сър Норман Фостър във Foster + Partners, ще селектира пет финалиста. Инвеститорът в проекта – Walltopia, ще избере един от петте проекта, който тепърва ще бъде реализиран.

 

„До момента имаме получени над 300 проекта от 68 страни в целия свят, което прави конкурса най-голямата подобна надпревара, организирана някога в България”, обясни арх. Васил Шарланов от Walltopia.

 

В зависимост от сроковете на изпълнението на техническото проетиране на Collider Activity Center, строителните работи могат да започнат още през лятото на 2013 г. От Walltopia предвиждат ежегодно в Collider Activity Center да се провежда среща на някои от най-добрите български архитекти, скулптори и художници, които заедно да изграждат катеруеми болдър скулптури в парка.