Как се лекува гастроезофагеален рефлукс?

0
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Повечето хора успяват да се справят сами при леката и умерена форма на гастроезофагеален рефлукс  – ГЕР, като из­бягват храните, които го предизвикват, като правят някои промени в начина си на жи­вот и приемат лекарства, продавани без лекарско предписание за облекчаване на неприятните симптоми.

Ако тези мерки нямат резултат, консулти­райте се с лекаря си. Може да се наложи да приемате медикамент, изписван с рецепта. При по-тежките случаи дори се налага операция.

 

ЧРЕЗ ЛЕКАРСТВА

Гастроезофагеалният рефлукс се лекува с медикаменти с й без лекарско предписание. Антацидите, отпускани без рецепта, неутрализират стомашната киселина и облекча­ват киселините и паренето. Включват например маалокс, алмагел, алурекс.

Н-2 блокерите потискат действието на хистамина – веществото, което увеличава отделянето на стомашен сок. Те могат да предотвратят оплакванията, ако се приемат известно време преди хранене (за различните лекарства периодът е различен). Н-2 блокерите включват например фамотидин, ранитидин, а с лекарско предписание се отпускат циметидин (тагамет) и низатидин (акцид).

Инхибиторите на протонната помпа са лекарства, които се предписват. Те блоки­рат клетъчните помпи, които секретират стомашната киселина. Включват ланзопразол (превацид), омепразол (биопразол) и рабепразол (париет). Друг медикамент, от­пускан с рецепта, е метоклопрапамид (церукал) – спомага за по-доброто затваряне на долния езофагеален сфинктер, което намалява рефлукса. Улеснява изпразването на стомаха от храната, като по този начин се намалява натискът върху сфинктера.

 

ЧРЕЗ ХИРУРГИЯ

Ако промените в начина на живот и медикаментите нямат ефект, понякога се налага да се направи операция (фундопликация), чиято цел е да заздрави долния езофагеа­лен сфинктер, между стомаха и хранопровода.

При по-малко инвазивния (лапароскопски) метод хирургът прави няколко малки разреза на коремната стена, през които с миниатюрни инструменти и камера се из­вършва операцията.

Учените са на път да открият нови хирургични методи за лечение на ГЕР. Един от тези способи, който се проучва в САЩ, се състои в следното: в долния край на хранопровода се поставя протеза от гел на водна основа с помощта на ендоскоп (тънка, гъвкава, светлинна тръба).

Протезата е от мек и еластичен материал, подобен на използвания за направата на меките контактни лещи. Тя се поставя в стената на хранопровода и тъй като е гъвкава и еластична, храната преминава свободно към стомаха, а стомашното съдържимо не може да се върне обратно в хранопровода.

 

АКТУАЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Кой медикамент е с по-бърз ефект? Установе­но е, че инхибаторите на протонната помпа повлияват увредената лигавица на хранопро­вода (ерозиите) при тежката форма на ГЕР по-бързо от Н-2 блокерите. Новият хирургичен метод е на експериментално ниво, като учените имат големи надежди за успеха му, тъй като той е по-малко агресивен от досегашните видове опе­рации. Освен това процедурата е обратима – протезата може да се премахне по всяко време, ако възникнат някои проблеми на по-късен етап.

 

Няколко трика с които ще надхитрите преяждането