10 причини да пием кафе?

8
Добави коментар
svettonchev
svettonchev

прегледана 333 пъти | добавена на 14.02.2013 г.

Кафето отдавна е попаднало в редицата на продуктите, които не са много полезни за здравето. Какво ли не са приписвали на този благороден продукт? И проблеми с кръвното налягане, и вредния ефект върху стомашно-чревния тракт, и дори създаването на благоприятни условия за развитие на рак.

В действителност обаче тази сведения са погрешни. Изследване на Националния институт за борба с рака в Англия се базира на тринадесетгодишни наблюдения върху здравето на 402260 човека, публикувани в техния вестник за медицина, които свидетелстват, че любителите на кафе, имат 16% по-нисък риск от преждевременна смърт.

1. Превенция на жлъчнокаменна болест През 2002 г., изследователи от Харвард установили, че жените, които пият най-малко четири чаши кафе на ден имат 25% по-нисък риск от образуване на камъни в жлъчката. Предишни изследвания са показали сходни резултати при мъжете.

Снимка: zirconicusso /  FreeDigitalPhotos.net

2. Превенция на депресиите Жените, които пият две-три чаши кафе на ден, 15% по-малко вероятно да имат депресия. И сред тези, които пият четири или повече чаши, този процент нараства до 20. Това беше обявено през 2011 г. в доклада на архивите на Internal Medicine.

3. Подобряване на паметта

През 2005 г.в Северна Америка провели проучване, което установява, че пиенето на две чаши кафе с кофеин подобрява и кратковременната памет и времето за реакция. Въпреки че учените отдавна посочват, че кафето намалява риска от болестта на Алцхаймер, изследователи от Университета на Южна Флорида само през 2011 г. обясняват тази връзка. Те препоръчват да се пият по 4-5 чаши на ден, за да се увеличи GCSF или гранулоцит-колониестимулиращия фактор, който намалява при болестта на Алцхаймер и е причина за проблеми с паметта.

4. Намаляване риска от диабет Проучванията показват, че пиещите кафе, са по-малко склонни да развият диабет тип 2, впрочем вероятността пада до 50 на сто и повече. Причината се дължи на специфичните вещества, които се съдържат в кафето и блокират hIAPP – полипептид предизвикващ нарушаване на протеиновите  влакна.

5. Намалява риска от рак Днес е точно доказано, че пиенето на кафе намалява риска от рак на гърдата. През 2011 г. проучване, което изследва рака на гърдата, установява с 20% намаление заболеваемостта на тази форма на рак сред редовните потребители на кафе.

6. Нормализиране на обмяната на веществата Кафето ще ви помогне да поддържате здравословно тегло, и дори да намалите излишните килограми. Кофеинът в кафето стимулира обмяната на веществата и може да намали усвояването на глюкозата.

7. Намалява риска от болестта на Паркинсон Вестникът на Американската медицинска асоциация през 2000 г. публикува резултатите от проучвания, които доказват, че кофеинът намалява риска от болестта на Паркинсон. През 2010 г. учените са потвърдили това и са установили, че пиенето на две-три чаши кафе на ден може да намали с 25% шанса от развитие на болестта.

8. Антиоксидантните свойства Харвардския изследовател Едуард Джованучи в проучване на епидемиологията на рака, биомаркери и превенция отбелязва, че в кафето има много повече антиоксиданти, отколкото в повечето плодове и зеленчуци. През 2005 г. друго проучване установява, че кафето е основен източник на антиоксиданти в храната на американците.

9. Увеличаване на производителността На всички е известен ефекта от чаша кафе, който повишава тонуса. Кофеинът предизвиква прилив на енергия, повишена издръжливост, концентрация и реакцията в кратък период, което може да бъде полезно при извършване на важни задачи.

10. Предотвратяване на подагра Проучване от 2007 г. доказва, че постоянната употреба на кафе намалява риска от подагра и други заболявания, свързани с високи нива на пикочна киселина.

Етикети

кафе, здраве, жлъчнокаменна болест, памет, болест на Алцхаймер, диабет, рак, болест на Паркинсон, антиоксидант, антиоксиданти, подагра, висока производителност, ,