Агенция БГНЕС – Ангел Божилов: Енергийната система е пред колапс

4
Добави коментар
javorkal
javorkal

2013-02-14 11:12:48
Общество

Ангел Божилов: Енергийната система е пред колапс

От 1 януари 2013 година не работим вече в България поради липса на конкурентоспособност, огромни проблеми в енергийната система и почти пълната липса на желание те да бъдат решавани.
Няма нито един нов компонент в системата и виждаме резултата от 23 години грешно управление. Това каза Ангел Божилов, изпълнителен директор на Обединени енергийни търговци (ОЕТ), компания работеща в сферата на продажбата и производството на електроенергия в 13 страни. Тази сутрин в Информационния център на Европейския парламент се проведе дискусия за цените на енергийните услуги, предаде репортер на БГНЕС.
Божилов коментира още: „Резервите на системите се изчерпаха и тя е пред колапс. Трябва ни кризисен мениджмънт, трябва тотално преструктуриране, трябват действия, а не приказки. Имаме цял отрасъл в беда. Трябва да има съкращаване на разходите, на персонал, търсене на резерви в системата и оптималното им използване“, заяви експертът.
„Потребителите са прикачени към монопола ЕРП, а ЕРП-то е прикачено към монопола НЕК, която за съжаление е фалирала“, коментира още той и добави: „На нас не ни трябва регулаторен орган, а контролен орган. ДКЕВР се превърна в паралелна власт, тя не регулира, а изпълнява волята на своите политически господари при 5-6 правителства“.
НЕК е монополът, който трябва да е предмет на особено внимание. С една година закъснява отделянето на мрежата от НЕК, заяви Иванка Диловска, председател на Института за енергиен мениджмънт.
Диловска коментира данни от фактура за ток, качена на интернет страницата на института. Става дума за софийски потребител на ЧЕЗ, живеещ в жилище от 60 квадратни метра. Периодът на отчитане е точно 30 дни. Потребителят трябва да плати 69 лева за консумирана електроенергия, а общата дължимата сума по фактура е 177,31 лева тъй като само за мрежовите услуги и добавки потребителят трябва да плати общо 78,60 лева.
Според изчисленията на института около половината от тези 78,60 лева отиват към ЕСО и НЕК. „ЧЕЗ работи на загуба от продажбата към битовите потребители и ние като домакинства нямаме основание да се оплакваме от ЧЕЗ, защото ни предоставя електроенергия на много ниска цена“, коментира Диловска и постави въпроса за отделянето на ЕСО от НЕК и за начина на функционирането на двете дружества.
Проф. Атанас Тасев от Български енергиен форум защити НЕК и изказа тезата, че дружеството се нуждае от помощ. „В следващия регулаторен период тенденцията за ръст на електроенергията е категорична и неотменяема. Няма нещо, което да спре ръста на цените на електроенергията“, подчерта той и призова ЕРП-тата да проведат своевременна разяснителна компания преди да се вдигнат цените.
И той, и лидерът на КТ „Подкрепа“ Константин Тренчев повдигнаха въпроса за уязвимите потребители и за това, че държавата трябва да увеличи социалния вектор, да се засилят социалните помощи. Работодатели и синдикати настояваме да имаме експерти, които да са в Обществения съвет и да гледат кое как се прави в ДКЕВР, подчерта Тренчев. /БГНЕС
София / България