Тайланд – пътешествие из древността (Thailand)

56
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

    Кралство Тайланд е разположенo в Югоизточна Азия на територия от 510,000 кв.км. На изток страната граничи с Лаос и Камбоджа, на юг с Тайландския залив и Малайзия, а на запад с Андаманско море и Мианмар. Населявано от над 60 милиона души, Кралството се намира на пътя между Индия и Китай, известно до 1949 г под името Сиам.

Тайланд привлича повече посетители от която и да било страна в Азия. Комбинацията от красива природа, вдъхновяващи храмове, пословично гостоприемство и неустоими красавици са магнит са туристи от целия свят.

Бляскави будистки храмове, монаси, облечени в оранжеви роби, дружелюбни и усмихнати хора, фини плажове с екзотични палмови дървета, градове и курорти, кипящи денонощно от живот – това е Тайланд, страната на усмивките.

Населението на Тайланд наброява близо 65 хил. жители. Над 80% от местните са тайландци, 12 % китайци, близо 4 % малайци и други. Официалната религия в страната е будизмът – 95 % от местното население са будисти, а 4% са мюсюлмани, които са концентрирани предимно в южните части на страната. Официалният език е тайландският.

Температура през деня (в градуси по Целзий) през различните месеци е:
Януари – 31
Април – 34
Юни – 32
Август – 32
Ноември – 31
Средногодишна – 32
Най-доброто време за посещение е между октомври и февруари. Тогава няма много валежи и температурите и влажността са поносими.
Дъждовния мусонен сезон започва от юли и завършва към септември. Тогава температурите са над 35 градуса а влажността клони към 100%.
В периода март – юни не вали обилно, но температурите са сравнително високи.

Национални особености 
Тайландците се заговарят винаги на малки имена, никога по фамилни, не се поздравяват с ръкостискане, вместо това се поставя ръката на гърдите и се прави поклон. Никога не трябва да докосвате тайландец по главата, тъй като това е царството на душата и за тях най-свещеното място от тялото. При влизането в храм или тайландски дом се събуват обувките. Когато посещавате храмове и други забележителности трябва да сте подходящо облечени – плажното облекло не е прието. Трябва винаги да се отнасяте с респект и уважение към будистките монаси, статуите на Буда и другите религиозни символи. На жените е забранено да се докосват до будистките свещеници, както и да им подават нещо. Тайландците са изключително вежлив и усмихнат народ, затова никога не показвайте яда си и дори при спор се опитвайте да говорите сдържано. Никога не критикувайте двореца и кралското семейство. Смята се за невежливо, когато седите срещу тайландец, да протягате краката си в негова посока. Публичните изрази на любов не са приети между тайландските мъж и жена, най-вече и в присъствие на деца. Дори и при влюбените млади двойки не е нормално да се държат на публично място за ръце. За тайландските мъже също не е нормално публично да флиртуват или ухажват жена, затова пътуващите сами жени не трябва да се притесняват от досадни ухажьори.              

Друга полезна информация
Как да стигнете до града. Вземете такси и се уверете, че апарата работи . Цената не трябва да бъде повече от 200-250 бата, вкл. магистралните такси. Ако ви поискат повече, значи се опитват да ви излъжат. Времетраенето много зависи от постоянните задръствания , но обикновено е около 30-40 минути. Има и автобусна връзка, която струва 8 бата, но автобусите не са климатизирани и не е за препоръчване.

При отпътуване всеки турист е длъжен да заплати летищна такса от 500 бата за международен и 30 бата за вътрешен полет.

Внимание! Никога не хвърляйте боклук на улицата. Глобите са жестоки.

Бакшиш: Тъй като и в тази страна обикновените хора печелят малко, то вашият шофьор, екскурзовод, пиколото в хотела, камериерката и келнера ще се радват на малкото финансово внимание от ваша страна. Малкото внимание винаги отваря сърцата! Ресторантите и заведенията включват около 10-15% за обслужване направо в сметката. На таксиметровия шофьор не е прието да се дава бакшиш, освен ако не ви е помогнал с багажа.

Тайланд е прочут и с възможностите си за шопинг. Пазаруването в страната се превръща в истинско забавление. Освен в големите търговски центрове, където цените са фиксирани, навсякъде другаде е прието да се пазарите за цената. Нощните и улични пазари предлагат богато разнообразие от ръчно изработени изделия, дрехи, платове, копринени, памучни и кожени изделия, всички те на неустоими цени, които самите вие можете да договорите с усмивка.

Национална кухня
 Тайланд е популярен не само с екзотичната си красота, но и с богатата си пъстроцветна кухня. Тайландската храна споделя философията на баланса между петте фундаментални вкуса – люто, кисело, солено, сладко и горчиво. С екзотичната си смес от вкусове и стилове, тя комбинира най-доброто от китайската и индийската кухня, запазвайки отличителните си черти.

Типични кулинарни изкушения са лютата супа Tom Yum, приготвена от традиционни зеленчуци и месо или риба, също така ястия, приготвени на пара – например миди в сос къри, пържени ястия – риба с джинджифил; гореща салата и др. Пикантните сосове придружават всяко ястие. За десерт има богато изобилие от всевъзможни пресни плодове – папая , манго, дуриан и др.

Валута
Бат (THB), 1 USD = ок 38 Бата

Сигурност
Банкок е сравнително сигурен град и е малко вероятно да ви нападнат и ограбят, особено в центъра. Все пак избягвайте да демонстрирате излишно благосъстояние вечер на улицата, което важи и за почти всеки град в България.

Внимавайте с пресичане на улиците. Движението е нервно и хаотично и отгоре на всичко е обратно на това в Европа. При пресичане се оглеждайте и в двете посоки и не разчитайте че някой ще намали за да не ви прегази. След 21 часа е разрешено и на слонове да използват уличните платна, така че не се учудвайте ако видите слон на булеварда.

БАНКОК. Столицата на Тайланд е без съмнение един от най-зрелищните градове в света. Банкок, който в превод означава “Градът на ангелите” притаява дъха и омагьосва с вечно забързания си ритъм и завладяващата, кипяща енергия на Азия. Разположен от двете страни на река Чао Прая, огромният метрополис съчетава екзотичната комбинация от древни будистки храмове и съвременни модерни сгради и бизнес центрове.

Не прoпускайте да посетите в Банкок – Grand Palace – домът на кралското семейство и древните будистки храмове Wat Po и Wat Arun, да се разходите в екзотичния парк Lumpinee, да прелетите във въздуха със скоростния влак Sky Train, да преминете с лодка по каналите, да пазарувате в нощния пазар Пат Понг и да посетите състезание по тайландски бокс на една от известните арени в града.                                                         

Забележителности в Банкок
Храмовете – Гранд Палас /Кралският дворец/, Храмът на Изумрудения Буда, Златния Буда, Полегналия Буда, Мраморния храм. Полудневната екскурзия с обиколка на най-известните храмове струва 450-600 бата и може да се закупи от почти всеки хотел или туристическа агенция.                    

Парковете – Съществуват повече от 10 обществени парка, разпръснати из Бангкок. Тези невероятни възстановяващи зони са „дробовете“, от които хората в столицата се нуждаят, понякога са и средище на културни събития. Представяме ви някои от основните обществени паркове – Парк „Lumphini“, Парк „Saranrom“, Царският парк „Рама IX“, Парк „Rommaninat“, Парк „Benchasiri“, Парк „Santichaiprakan“, Парк „Chatuchak“, Парк „Suan Rot Fai“

Нана Плаза. Един от районите с концентрация на заведения и барове. Тук в радиус от 200 метра има най-малко 50 открити и закрити бара и около 1000 момичета. Дали ще искате да си поговорите с някое момиче или просто ще седнете да изпиете по нещо с приятели и да гледате как тече живота около вас или просто да се наслаждавате на някое шоу, изборът е ваш.

Круиз по река Чао Фрая и китайския квартал. Разгледайте града плавайки с корабче по реката. Ще видите схлупени къщурки в съседство с ултрамодерни небостъргачи и величествени храмове. Цена – около 75 бата.

Зоологическата градина „Дусит“ е приютила 300 бозайника, 200 влечуги, 800 птици и много други, включително и някои редки видове. До 1939 г. зоопаркът е бил личната градина на крал Рама V. В центъра на зоологическата градина има голямо езеро, детска площадка и типични тайландски ресторантчета.

Крокодилската ферма в Самутпракан е най-голямата ферма за развъждане и отглеждане на крокодили /повече от 40 000 представители на вида/ и мини зоопарк, където се отглеждат змии, тигри, маймуни и много екзотични птици. Можете да станете свидетели на уникално шоу, по време на което умелите тайски дресьори правят фантастични трикове с крокодили – дърпат ги за опашките, слагат си главите в устите им и т.н. Любителите на силни усещания могат да се снимат облегнати на мокрия гръб на крокодил.

Плаващият пазар и градината на розите са едни от най-често срещаните обекти на снимките от Тайланд. Плаващите пазари представляват дървени канута, плаващи по каналите на Бангкок, отрупани с плодове.

Паркът на слоновете е познат още като „Слонската ферма“. Той предлага шоу-програми със слонове и крокодили. Част от атракциите са борба между крокодили и истински бенгалски тигър, до който туристите могат да се снимат.

ОСТРОВ ПУКЕТ. Най-големият остров в Тайланд и една от най-привлекателните екзотични дестинации. Разположен в Андаманово море, с 70 % площ, покрита с гори – в северната част на острова се намира резервата за диви животни Као Пра Тейо, който покрива над 20 км² джунгла. На северозападния бряг се намира Националният парк Сиринат, където морските костенурки снасят яйца.

Сред най-известните туристически зони на Пукет е Патонг Бийч на западния бряг, известен с необятната си пясъчната ивица и богат нощен живот.
 Не пропускайте да наблюдавате залеза от нос Promthep, който се намира в югозападния край на острова, да се гмуркате около кораловите острови до Пукет и да посетите известния увеселителен парк в Азия – “Phuket Fanta Sea”. Включете в програмата си и посещение на фермата за отглеждане на перли и Центъра за лечение на маймуни, които със сигурност ще ви заредят с приятни емоции.                                                        

Друга атракция на острова е Морско Кану /Andaman Sea Kayak/ – това е екскурзия в уникалния свят на морските пещери и лагуни, създавани от природата в течение на хилядолетия. Ще имате удоволствието да посетите едно от най-интересните места в Тайланд  – Залива Phang Nga – Националния морски парк. На борда на малко кану ще имате едно незабравимо пътешествие. През тесни тунели ще се окажете в центъра на изключително красива лагуна. Ще разгледате великолепните морски пещери.

ОСТРОВ КО САМУИ. Третият по големина остров в Тайланд привлича безброй туристи с екзотичните си плажове, изумрудена морска вода и кипящ нощен живот. Известен като „Кокосовият остров“, той е основан от рибари, преселили се от Малайзия и южен Китай и има своята 15 вековна история.
Попаднете ли на остров Самуи, не пропускайте да видите чудесните водопади Na Muang и Hin Lad и да посетите морския парк Ang Thong, където има чудесни условия за гмуркане и можете да си направите барбекю на плажа. Разходките из джунглата на острова и градините с пеперуди и слонове наистина ще ви очароват. Изживейте романтично приключение и си подарете невероятна разходка с лодка до близките екзотични острови, а ако искате да се забавлявате вечерта, станете част от прочутото Full Moon Party на съседния остров Koh Phangan.

ПАТАЯ – разположен на около 123 км. югоизточно от столицата, всяка година този курорт привлича все повече чуждестранни туристи с необятната си красива пясъчна ивица, отличните условия за подводно гмуркане и несравнимия нощен живот, изпълнен с многобройни ресторанти и барове.

Патая е прочута с разнообразните и интересни атракции за туристите, които са толкова много, че е невъзможно дори за миг са скучаете. Очаква ви величествения тропически парк Nong Nooch, където веднага ще се опитат да ви грабнат с борба с петли, тайбокс и шоу със слонове. Не пропускайте да посетите зоопарка на тигрите и най-голямата в света ферма за крокодили, предлагаща зрелищно шоу с крокодили. През деня се възнаградете с романтична разходка до райския остров Koh Semet, а вечерта се потопете в кипящия нощен живот на Патая и наблюдавайте една от най-големите атракции на курорта – представлението на травестити и транссексуални „Тифани шоу” или „Алказар шоу”.