Уволненият гард на Доган съди шефа на НСО

2
Добави коментар
mignews
mignews

Ръководството на държавната охранителна фирма отказало скенери за оръжие за делегатите на ДПС

Уволненият от НСО охранител Георги Райков е завел дело срещу шефа на службата ген. Тодор Коджейков. Пред „Всяка неделя“ той обясни, че е пуснал жалба в съда и изрази убедеността си, че ще бъде възстановен на работа.

Полковник Георги Райков бе началник на авангарда, отговарящ за охраната на форума на ДПС в зала 3 на НДК на 19 февруари, когато Октай Енимехмедов нападна Ахмед Доган.  Той бе уволнен на 24 януари, заедно с шефа на личната охрана на Ахмед Доган – Георги Занев. Официалният мотив на Тодор Коджейков бе за „пропуски в служебните им задължения“.

На въпрос дали смята, че ДПС са оказали натиск върху Коджейков,  Георги Райков отговори: „Не мога да коментирам подобно нещо. Съмнявам се за натиск от страна на ДПС.  Аз мисля, че решението за отстраняването ми е на ръководството на НСО“.

Полковникът  съобщи още, че преди форума в службата е получено писмо от централата на ДПС, с което одобряват предприетите от тях мерки за охрана на партийния форум. Стана ясно още, че Тодор Коджейков е отказал исканите от него скенери за проверка ва оръжие на всички делегати и гости на конференцията.

Георги Райков се обяви категорично срещу героизирането на Октай Енимехмедов от определени представители на управляващата партия ГЕРБ. Според него, нападателят на Ахмед Доган е атентатор и нищо повече.

„За конкретната конференция имах личен анализ – очакваше се, че Доган ще предаде поста на друг и след като многократно се е говорило, че е застрашен за мен означаваше, че мерките за сигурност трябва да са засилени, както подобава. Нямаше да се стигне до атентата, ако бяха предприети мерки, но ми бе отказано“, каза Райков. Той сподели още, че е видял атентатора на около два метра от Доган с насочен пистолет. „В момента, в който го забелязах, макар че не бях най-близо, реагирах като към човек, извършващ атентат“, категоричен бе Райков.

Гардът не пожела да коментира реакциите на колегите си от личната охрана на Доган, защото не било коректно. Райков добави, че от кадрите се вижда как се опитва да защити Октай. „Дори премиерът каза, че „колегата от НСО го предпази, а отнесе много бой“, напомни той.