Какво показва кръвната захар

24
Добави коментар
theones
theones

Какво показва кръвната захар

фев 17, 2013
Здраве

0

„Кръвната захар”  показва каква е концентрацията в кръвта на глюкозата, което от своя страна е показател за количеството неусвоена от тялото ни  енергия. По своята същност,  глюкозата е един от най-важните въглехидрати за организма. Тя е тази, която  се използва от клетките като основен източник на енергия. Глюкозата се разгражда при процеса на дишане на клетките, от които е изградено тялото ни, като при този процес се отделя енергията, която се използва от тялото, като основно гориво. Глюкозата  дава индикации за количеството захар в кръвта. Тя е основен двигател за клетките и в частност за метаболизма.

Нормалните стойности на кръвната захар, която се регулира от самото тяло, е от 4 до 6 мМ (милимола за литър). Количеството на глюкозата е различно в зависимост от храната, която приемаме ( ако е богата на въглехидрати и кръвната захар ще се повиши). Това означава, че стойностите й са пряка зависимост  от храненето. Сутрин  и особено преди хранене,  нивата са й по-високи. При здрав човек обаче,  тези завишени стойности бързо се урегулират от самия организъм, и след 1-2 часа нивата на глюкозата в кръвта отново се нормализират, понеже част от енергията вече е усвоена, както  в процеса на кръвообращението, така и в процеса на храносмилане. Има обаче случаи,  при които организма сам не е в състояние да регулира нивата на така наречената кръвна захар. Тогава вече говорим за заболяване, или диабет, при който тялото не успява да регулира нивата на глюкозата. При здрав човек, нивата са в рамките на от 3.9 до 6 мМ.

Нивата на кръвната захар са в пряка зависимост от храната, но и от стреса. При стрес  организма,  за да се подготви да отреагира на стресовата ситуация, умишлено покачва нивата на кръвната захар, за да увеличи енергията, необходима за справяне със стреса и ситуацията, която го предизвиква. За поддържане на нормалните нива на глюкозата в кръвообращението, голяма роля има и хормона отделян от панкреаса , а именно инсулина, който играе ролята на транспортьор на глюкозата в кръвообращението.  Върху кръвната захар, влияят още хормоните отделяни от следните жлези:

 Щитовидната жлеза ( тироксин) – повишава кръвната захар

 Надбъбречните жлези (катехоламини) – повишава нивата на кръвната захар

 Хипофизата ( хормона на рстежа) – повишава нивата на кръвната захар

 Клетките на хипоталамуса ( соматостатин) – понижава нивата на кръвната захар

 Допаминът също спада към тези хормони, които понижават нивото на кръвната захар!

 Нивата на кръвната захар се установяват, чрез изследване на кръвта. Затова профилактично следете нивата й. понякога те могат да насочат вниманието към появяващи се сериозни заболявания, като диабета например!

VN:F [1.9.22_1171]

Ако статията Ви е харесала, оценете я:

Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Какво показва кръвната захар, 10.0 out of 10 based on 1 rating

глюкоза, диабет, инсулин, кръвна захар, хормони

tweet

Възпалено гърло, как да си помогнем?

Човекът може да влияе на качеството на меда

Свързани статии

Колко опасен е…

юни 18, 2014 0

Зъбният камък се…

фев 03, 2013 0

Симптоми за проблем с…

яну 26, 2013 0

Още от тази категория

Как да се грижим за…

яну 08, 2015
0

При настинка и…

дек 12, 2014
0

Щадете организма си…

ное 26, 2014
0