Антиоксиданти

7
Добави коментар
kozmo
kozmo

Яж си плодовете и зеленчуците – и шоколада!
 
Според издание на журнала на Американската диетична асоциация,„Многобройни епидемиологични изследвания подкрепят идеята, че редовният прием на храни и напитки, богати на антиоксиданти, витамини и флавоноиди, се свързва с понижен риск от смърт, причинена от сърдечносъдови заболявания. Храните, за които е установено, че имат високо съдържание на полифенолни флавоноиди, са много плодове и зеленчуци като например ябълки, лук, зелен и черен чай, червено вино и определени шоколади.“
Да, правилно прочете: шоколад! Статията продължава по следния начин: „Сведенията за капацитета на абсорбиране на кислородните радикали (КАСР) показват, че шоколадът има мощен антиоксидантен капацитет в сравнение с други богати на фитохимикали храни като чесъна, боровинките и ягодите. Още повече, шоколадовите продукти имат по-високи нива на КАСР от повечето храни, съдържащи флавоноиди“. Популярните шоколадови изделия могат също така да понижат LDL оксидацията – LDL е лошият холестерол -толкова, колкото и червеното вино. Окисленият LDL може да увреди артериалните стени, поставяйки началото на процеса на свиване на кръвоносните съдове.
Шоколадът под формата на какаова напитка -като горещия шоколад например, понижава риска от образуването на тромби до шест часа след изпиването му. Кафето и водата нямат такъв ефект.
Какаото може също да има противовъзпалителни и укрепващи имунната система свойства. Натуралният шоколад се смята за най-полезен за здравето, защото „черният шоколад има по-висок процент какао в съдържанието си в сравнение с млечния и затова често има по-голямо количество флавоноиди.“ Също така обикновено има по-високо съдържание на минерали от млечния шоколад.
Ако решиш да включиш малко шоколад в менюто си, не прекалявай или ще напълнееш -стреми се към натуралното разнообразие. Пази се от шоколадовите лакомства, тъй като те могат да съдържат карамел, нуга и сметана, които са смес от нездравословни захари и хидрогенирани мазнини и могат да заличат благотворното за сърцето влияние на шоколада.
Ако се колебаеш кой шоколад да избереш, гледай в списъка със съдържанието за думите какаово масло, което е неутрално на холестерол срещу какао на прах с хидрогенирана мазнина, което не е.

Даниел Къртис