Празнична пита слънчоглед

7
Добави коментар
fashionbg
fashionbg

Празнична пита слънчоглед

от готварската книга на Az-gotvia.bg

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

около 1 – 1,100 кг брашно
20 г. мая
500 мл хладка вода
1 непълна с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
2 с.л. кисело мляко
80 г краве масло
белени слънчогледови семки
ленено семе
сусам

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Продуктите и приготвянето на тази пита са същите, както при Слънчева пита, разликата е само в оформянето на питата.

Маята се размива в малко от водата и се смесва с останалата вода, в която е разтворена солта. Един жълтък се отделя за намазване на питата. Брашното се пресява в дълбок съд и се прави вдлъбнатина в средата му, в която се слагат останалите яйца, киселото мляко и олиото. Постепенно се прибавя подсолената вода с маята и се замесва меко тесто (ако е необходимо се добавя малко брашно).

След като се омеси добре върху посипана с брашно повърхност, се разделя на три равни части, които се разточват на кори с правоъгълна форма. Краве маслото се стопява и с него обилно се намазват трите кори. Нареждат се една върху друга, като третата кора се обръща с намазаната част върху втората кора. След това корите се разточват като една, която се намазва с масло и се прегъва по дългата страна. Отново се разточва и се разрязва по средата на два дълги правоъгълника. Те се режат зигзагообразно на триъгълници (както е показано на снимката). От крайните триъгълници се оформя топка, която се слага в средата на намазана с масло тава. Около нея се подреждат триъгълниците с острия връх навътре.

Питата се оставя да втаса около 30 минути на топло, намазва се с отделения жълтък и се поръсва в средата с ленено семе и слънчогледово семе, а по края със сусам. Пече се в силно загрята на 220 градуса фурна до златисто червено (за около 20 минути).

Продукти:
брашно, мая, вода, сол, олио, яйца, кисело мляко, краве масло, слънчогледови семки, ленено семе, сусам

Тагове:
Рецепти за Йордановден, Рецепти за Ивановден, Рецепти за Бабинден, Рецепти за Коледа, Рецепти за Нова година, Оригинални рецепти, Рецепти за Антоновден

Добави към любими рецепти
Разпечатай

Подобни рецепти

Слънчева пита Първомайска питка `Цвете` Пита Слънце Питка `Слънце` Питка `Слънце` – II вариант

Последни статии

Една порция зеленолистни зеленчуци дневно предпазва от деменция, показва ново изследване на учени от Чикаго.
още »

Смята се, че суровите зеленчуците са изключително полезни и затова не трябва да бъдат готвени. Но последно изследване показва, че някои зеленчуци все пак трябва да бъдат подложени на термична обработка, за да бъдат още по-добре усвоени.
още »

Намаляването на консумираното месо може да се окаже ключ към дълъг живот. Хранителният режим, богат предимно на плодове и зеленчуци, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
още »