10 от най-красивите площади в Европа

8
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Провокирайки ви отново към пътешествия, екипът на „10-те най“ подбра за вас някои от най-впечатляващите площади в Европа. Според официалното речниково описание площадът е градско пространство, обикновено с правоъгълна или кръгла форма. Разположен е в центъра на града, като най-често той е заобиколени от административни сгради, музеи, църкви, магазини, ресторанти и кафета. В миналото площадът се е използвал като търговско, религиозно и политическо средище. Днес той е средище за социален и културен контакт. Ето от нас 10 от най-красивите площади в Европа.

1. Главният площад в Брюксел

Читателите на френското електронно списание „Линтернот“ определиха брюкселския „Главен площад“ за най-красивият в света. Той е заобиколен от къщите на гилдиите от XVIII век, а архитектурния стил е Ар нуво.

2. Червеният площад в Москва, Русия

Кремъл и Червеният площад са включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО от 1990 г. На него се намира и храма „Василий Блаженни“.

3. Площадът Свети Петър във Ватикана

Това е едно от най-магнетичните и одухотворени места в света. Намира се пред едноименната базилика и е проектиран от Бернини.

4. Площад Станислас, Нанси, Франция

Според някои това е най-красивият площад във Франция, според други в целия света. С позлатените врати от ковано желязо и хармоничната архитектура на Кметството, неговите колонади и обкръжаващите го сгради, той е въплъщението на рококо изтънчеността.

5. Площадът на Стария град в Прага, Чехия

Той е разположен между площад Вацлавске и Карловия мост. Там, сред различни архитектурни стилове, се намират готическата църква Тин и бароковата Св. Николай.

6. Пиаца дел Кампо

Погледнат от въздуха Пиаца дел Кампо има формата на раковина. Намира се в Сиена, Италия и е разделен на девет очертани с мрамор ивици, които представят старинното градско „Управление на деветте“.

7. Главния търговски площад (Rynek Glowny) в Краков, Полша

Датира от XIII век и е заобиколен от исторически къщи, исторически сгради, дворци и църкви.

8. Пиаца Сан Марко, Венеция, Италия

Архитектурен израз на могъществото на Венецианската империя. Около него се издигат едноименната базилика, Дворецът на Дожовете с неговите грандиозни зали и часовникова кула; камбанарията.

9. Трафалгар Скуеър, Лондон, Англия

Намира се в централната част на града, а в центъра му е разположена колоната на Нелсън, която се пази от четири статуи на лъвове.

10. Пласа Майор – централният площад на Мадрид

Той има правоъгълна форма с размери 129 на 94 м. Заобиколен от жилищни сгради, чиито 237 балкона гледат към самия него. Създаден по поръчка на крал Филип III. Зданията са построени в стила мадридски барок.

Коментари

коментар(а)

Подобни: градове, Европа, красота