В какво се превърна Формула 1

10
Добави коментар
digger
digger

Световният шампион във Формула 1 ще бъде определян според броя на победите, а не според спечелените точки. Това не е нито логично, нито справедливо Миналата година феновете гледаха Формула 1, но тази очевидно ще са свидетели на някакъв друг спорт. Това, което ще започне след две седмици в Австралия, само ще носи марката Формула 1, но ще има съвсем малко общо с историята и духа на тази надпревара.

В последните месеци по всевъзможни причини – от икономическата криза до необходимостта за повече зрелище, правилата бяха обърнати с главата надолу. ОК, но всичко си има мярка. Феновете на Формила 1 бяха готови да изтърпят всякакви щуротии – от всевъзможните технически ограничения до това болидите да изглеждат като косачки. Но промените не спират дори и в дните преди първия старт, а решението от вчера за промяна в методиката на излъчване на световния шампион вече граничи с абсурда.

Световният шампион във Формула 1 вече ще се определя не според спечелените в края на сезона точки, а според броя на победите. Точките все пак се запазват в досегашния си вид (10-8-6-5-4-3-2-1). Те обаче са второстепенен показател за определяне на класирането при равни победи. Що за глупост? Да, много жалко за Фелипе Маса, който миналата година имаше една победа повече от Люис Хамилтън, но остана втори в крайното класиране. Но това са правилата на играта. Такива са, откакто този спорт съществува и са такива, защото са логични.

Няма пълна справедливост, но точковата система награждава този, който е бил най-постоянен през годината. Този, който е печелел точки навсякъде. Сега какво се получава? Изчисленията показват, че преди няколко години Михаел Шумахер е щял да бъде световен шампион по средата на сезона. Да си представим, че имаме подобна ситуация тази година. Теоретично е възможно след 9 или 10 старта някой да спечели достатъчен брой състезания, за да е шампион. И интересно какво се случва след това. Може би спира да кара? Или все пак е най-добре да се закрие първенството още през лятото поради пълното безсмислие на останалите кръгове до края на шампионата.

Може би новата система няма да се продъни в един равностоен шампионат, но тя съвсем несправедливо дава шанс само на победителя в отделния старт. Новата система има своята логика – никой няма да кара, за да завърши пети или седми в последното състезание, например. Но е изключително несправедлива за втория и третия в класирането. Но да си представим и друга ситуация. Световен шампион може да стане пилот, който е спечелил 9 старта, а в останалите 8 е отпаднал. А пък втори да завърши пилот, който има 20 точки повече в общия сбор, защото е карал постоянно във всички стартове през сезона. Теоретично има и по-лош вариант дори – да си световен шампион с 4 победи и отпадане във всички останали стартове. Да се върнем към миналата година. Тогава Маса щеше да бъде коронован от стюардите. Защото в Гран При на Белгия те отнеха победата на Хамилтън и я връчиха на бразилеца. Така накрая на сезона съотношението в победите помежду им стана 6:5.

При това положение може би е по-добре да премахнат и почетната стълбичка и да награждават само първия. Другите така или иначе са изпратени в миманса от ФИА. Системата, предложена от асоциация на отборите във Формула 1, отчиташе заслугата и уменията на първите трима. Тя им даваше повече точки (12-9-7), а останалите в класирането получаваха, както досега. Не е ясно защо въобще остават точките в досегашния формат. Най-добре е, ако искат да отчетат до осмо място класирането първият да получи 8, вторият 7 и т.н. Така най-ясно ще бъде отразен броят на призовите класирания и ще се запази духа на правилото за победите.

До началото на сезона остават 10 дни и може би това е най-добрата новина. Защото почти не остава време да се правят други шантави промени, които да превърнат спорта в съвсем объркан, неразбираем и нелогичен.