Денят на оставката на кабинета „Борисов“

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Бойко Борисов обяви в парламента, че той и правителството подават оставка.

© Юлия Лазарова

Оттук нататък, ако никоя партия не сформира кабинет, този парламент се разпуска.

© Надежда Чипева

Премиерът Бойко Борисов днес по обяд депозира оставката на правителството. Той заяви за това в Народното събрание още рано сутринта.

„Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък няма какво повече да направим, за да им помогнем“, каза Борисов. Той допълни, че през тези четири години ГЕРБ са направили максимума, а сега явно държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как да се управляват отсега нататък.

19:16 (ОГ) В края на този дълъг и изтощителен ден, затваряме блога, за да отстъпим място на идващия „Капитал Daily“, който ще обобщи по-големите теми от днес. Радваме се, ако сме били от полза в тези доста хаотични часове. В края на деня, да обобщим: правителството внесе оставката си в парламента, който ще я гласува утре сутрин в 9 ч. Протести все пак ще продължи да има, макар вече да има и такива, организирани от ГЕРБ. Повечето партии в парламента заявиха, че няма да участват в съставянето на кабинет в това Народно събрание. Всичко е в ръцете на президента, който ще може да реши на кого да връчи мандат или да разпусне парламента и да назначи служебен кабинет и нови избори. Финансово страната е стабилна, след като търгът за държавни ценни книжа мина добре, но социалното недоволство продължава да ескалира, а бизнесът очаква трудности.

Пожелаваме ви спокойна вечер и продължавайте да следите capital.bg за всичко важно от кризата в страната.

18:40 (ЛЙ)  В момента пред НС има два контрапротеста – един в подкрепа на правителството и един срещу Борисов. Разделени са от полицията, която е изтласкала едните в градинката до парламента, а тези срещу правителството са пред сградата. Протестите са мирни и засега не изглежда да има ексцесии.

18:02 (ЕС) Прессекретариатът на президента Росен Плевнелиев разпространи негово изявление по повод продължаващите протести. Държавният глава призовава за спокойствие и разум – „и политиците, и гражданите, всички и така да запазим и да защитим основите на правовия ред в България“. Кризисните ситуации не са нещо непознато в съвременната ни история, твърди той, но уточнява, че „България през 2013 не е България през 1997 година!“ „Да, има сериозни проблеми и ние няма да бягаме от тях. Гражданите имат своите основателни искания. Те ще бъдат чути, ще намерим решения и ще го направим по законен и демократичен начин“, казва още Плевнелиев. Той твърди, че конституцията дава механизмите за излизане от кризата.

17:50 (ВН) Бизнесът очаква затруднения, но се надява те да не са сериозни и да нямат дългосрочни лоши последици, показа анкета на „Капитал“. Притесненията са свързани със забавено връщане на ДДС, блокиране на плащанията по вече спечелени европейски проекти и проблеми с договарянето на нови проекти. Със сигурност оставката и предсрочните избори ще имат негативен ефект върху имиджа на българските компании сред чуждите им партньори, споделят предприемачите. Още за очакванията на бизнеса четете по-късно на сайта и в утрешния бр. на „Капитал Daily“

17:30 (ОГ)  След като Сергей Станишев първо обяви, че във финансовото министерство унищожават документи, а после БНР отиде до кофите зад министерството, където откри чували с унищожени документи, от финансите пуснаха пояснение до пресата. Първо обясниха, че унищожаването на хартиена документация е редовна практика, защото всичко така или иначе се пази в електронен вариант, а после разпространиха скенирано копие на документ, открит от БНР в кофите – за увеличение на заплатата на директора на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция) Теменужка Петкова. Заплатата е повишена от 1336 на 1527 лв. в съответствие с Приложение 5 на ПМС 67 от 14 април 2010 г. за заплатите в бюджетните организации и дейности.

16:36 (ВН)   Служители на държавната администрация са получили SMS-и и покани в електронната си поща да отидат на протест в защита на Борисов, съобщи агенция „БГНЕС“. Агенцията се позовава на думите на служители в правителствената администрация и показа снимка на електронно писмо, подадено от поща с адрес gerb.bg. В него се призовава утре в 12 часа „който има възможност да отиде пред Народното събрание в подкрепа на Б.Борисов!“. Краткият мейл завършва с призив да се поканят близки приятели и симпатизанти на ГЕРБ и е подписан от политическата партия.

Дневник пък засече на днешната демонстрация в подкрепа на Борисов, хора от общинската администрация в София.

16:30 (ДЛ) „Ние сме избрани от хората, моята сила е била винаги, когато откривам нещо да ходя сред тях, да се здрависвам и да ги слушам. Не мога да понасям да мина покрай парламент със заграждения. Не ни е нужно това“. Още послания на премиера в оставка Бойко Борисов и инструкции към министрите на последното редовно заседание на правителството на ГЕРБ, може да откриете тук.

16:15 (ОГ) Държавният аукцион, който днес се проведе, е успешен. Постъпили са поръчки за над 1.15 млрд. лв., а средната доходност на одобрените заявки е 1%. С парите трябва да се запълни дупката във фискалния резерв след плащането на зърнопроизводителите

16:10 (НС) По данни на CMAVision днес спредът по българските CDS, т. нар. застраховки срещу фалит, е най-разширяващият се в света. Той се увеличава с 10 базисни пункта до 115 б. п., което означава, че за да застраховаш 10 млн. евро петгодишни български ДЦК, трябва да платиш 115 хил. евро. В последните месеци нивата на показателя бяха най-ниските от преди кризата насам, като дори бяха паднали под 100 б. п. Засега обаче ръстът не е до тревожни нива – през миналата година, когато беше пласирана емисията от 950 млн. евро дълг те бяха над 200 б. п. Това означава, че страната се възприема като по-рискова от международните инвеститори.

15:40 (ОГ) „Не полагам асфалт, за да се лее кръв по него и мирни граждани да се избиват помежду си.“ Това знаменателно изречение Бойко Борисов използва пред агенция „Фокус“, за да обясни защо подава оставката си („Капитал“ първоначално помисли, че съобщението е шега, но се оказа истина). Той отново потвърди, че ГЕРБ няма да участват в нов кабинет. 

15:40 (ОГ) Без директна връзка със случващото се в България, но по същата тема, днес Европейската комисия, сякаш по ирония на съдбата за кабинета „Борисов“, пусна съобщение „Комисията призовава държавите членки да се концентрират върху растежа и социалното сближаване“.  Според комисията, страните трябва да отредят приоритет на социалните инвестиции и да модернизират своите социални системи. Това означава по-добре функциониращи стратегии за активно приобщаване и по-ефикасно и ефективно разходване на бюджета в социалната сфера.

В съобщението се предлагат и насоки за държавите членки как най-успешно да използват финансовата подкрепа от ЕС, по-специално от Европейския социален фонд, за постигането на набелязаните цели. Явно следващите управляващи, които и да са те, ще имат освен отдолу, натиск и отгоре за повече социално насочени мерки.

15:25 (ВГ) Парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи оставката на правителството утре и няма да участва в сформирането на служебен кабинет. Това заяви зам.-председателят на групата Искра Фидосова след среща на депутатите с вицепремиера и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, която продължи не повече от 15 минути. Решението е било взето единодушно, каза председателят на групата Красимир Велчев. ГЕРБ препоръча на депутатите си, когато се върнат в избирателните си райони да говорят в структурите, че партията е единствената, която е излъчвала позитивизъм. И да се противопоставят на опитите за провокации.

На въпрос чии са тези опити, Красимир Велчев припомни призив на новия председател на ДПС Лютви Местан от преди няколко дни – „ГЕРБ, идете си с мир“. „Представете си ГЕРБ да беше казал – „ДПС, идете си с мир“, каза той.

Искра Фидосова ускори процедурата за избор на членове на КСФотограф: Юлия Лазарова

15:20 (РБ) Председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова съобщи пред агенция „Фокус“, че е ускорила процедурата по избор на член на Конституционния съд и членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Предвижда се кандидатите да бъдат изслушани от правната комисия в четвъртък, а в петък парламентът да гласува избора.

15:05 (ВД) В разговор с „Капитал“ Любомир Дацов, бивш заместник-финансов министър, коментира че е важно служебно правителство да се състави максимално бързо, ако бъде гласувана оставката на сегашния кабинет.

„Служебното правителство ще е много ограничено в действията си и от тази гледна точка даже ще се спестят разходи. Разплащанията по европейските проекти следват автоматичен процес, така че там не очаквам рискове.

Предизборните години са добри за бюджета, независимо, че всички правителства през последните 15 години се опитват да изхарчат повече. Това правителство също има един пакет от мерки за събиране на авансови средства от бизнеса. Така че ако има нормално служебно правителство, няма проблем за финансовата стабилност. Но всичко зависи от хората, които ще бъдат начело на този служебен кабинет.“

Макроикономистът Петър Чобанов също смята, че в служебния кабинет е много важно кой ще бъде финансов министър. „Трябва да е професионалист, който се е доказал, че може да пази финансовата стабилност. Фискалните рискове са налице и трябва да бъдат внимателно управлявани, за да не се окаже, че пред новото правителство има само една алтернатива – споразумение с МВФ и ЕК. Очаквам, че след изборите ще се наложи актуализация на бюджета.“

Чобанов вижда случващото се като предупреждение за политиците, че трябва да имат ясна визия какво обещават пред изборите и готовност в кратки срокове да го изпълнят.

15:00 (ЛЙ, ВГ) „Не искам правителството ни да бъде свалено“, каза за „Капитал“ строителен инженер, участник в демонстрацията в подкрепа на Бойко Борисов. Тя допълни, че се опасява от анархия, непредсказуемост и компроматна война през следващите месеци. Според нея кабинетът трябва да си довърши работата, независимо от негативите досега.

„Тук съм, за да подкрепя Бойко Борисов“, каза Румен Ангелков, безработен, защото му  се налага да се грижи за майка си. Той допълни, че подкрепя правителството въпреки „мизерната пенсия“, с която живеят, защото не очаква от управляващите да подобрят ситуацията веднага и имат нужда от повече време. „Всяко едно действие в Бойко Борисов ми харесва“, заяви Ангелков. Според него Борисов е „изкоренил всички корупционни схеми на предишните политици“.

Повечето от събралите се пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов твърдяха, че са разбрали за протеста от Facebook.Фотограф: Георги Кожухаров

„Тук съм, за да подкепя управлението на ГЕРБ и политиката на правителството“, каза районният кмет на „Лозенец“ Любомир Дреков. Той е член на младежката организация на ГЕРБ, но уточни, че е разбрал за протеста в подкрепа на Бойко Борисов от Facebook. Пред парламента беше и общинският съветник от ГЕРБ Лорита Радева, която заяви, че е там като гражданин.

Според Камелия Георгиева, която работи в частния сектор, но в момента е в майчинство, това е най-доброто правителство и „никой премиер досега не е бил толкова достъпен за хората както Бойко Борисов“.

14:50 (ЛЙ) „Ще направим максимални усилия да продължим напред заедно“, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов пред парламента, където се бяха събрали граждани в подкрепа на правителството. Той заяви, че решението на Бойко Борисов да подаде оставката на кабинета е било „най-правилното за държавата“. Възгласи „Не трябва така“ и „Искаме Бойко“ се чуваха междувременно от събралата се около Цветанов тълпа. Вицепремиерът говори директно с идеята за следващи избори. „Нека да запазим спокойствие и хладнокръвие и на парламентарните избори отново Бойко Борисов да бъде премиер“, каза той.

Това, което наблюдавахме вчера – вместо цветя за Васил Левски, поднесени камъни към български полицаи, беше ясна постановка и режисиран сценарий, обяви още Цветанов. Според него криминални структури в страната са се възползвали от недоволството на хората от високите сметки.

Вътрешният министър призова „да не се поддаваме на провокации и да бъдем толерантни към всеки един граждански протест“.

Той съобщи още, че само за два часа 12 хил. души са подкрепили ГЕРБ във Facebook, получават и обаждания от цялата страна.

Цветан Цветанов остана в парламента, за да се срещне с парламентарната група на ГЕРБ.

14:40 (ОГ) Оставката на правителството поставя под въпрос процеса на договаряне на средствата за новия програмен период на ЕС 2014-2020 г. Това, което сега предстои да се направи, е ЕК да отговори на българското предложение как да бъдат разпределени парите, а след това да се проведат и нови срещи по оперативни програми, за да се види коя колко ще получи.

В разговор с министъра по еврофондове (и неосъществен финансов министър) Томислав Дончев, той призна, че се влиза в авариен вариант, в който не той, а някой от директорите под него ще поеме преговорите с ЕК и после по ведомства. 

Всичко това обаче са политически преговори и ако начело на тях не седят политически фигури, целият процес може да бъде блокиран.

14:30 (ОГ) Продажбата на държавни ценни книжа върви добре, въпреки оставката на правителството. Извънредният аукцион за 800 млн. лв., с които трябва да се запълни дупката във фискалния резерв след плащането на зърнопроизводителите, е презаписан. Два независими банкови източника потвърдиха пред „Капитал“, че поръчките са били на стойност над тази сума.

Вицепремиерът и втори човек в управляващата партия Цветан Цветанов обяви курс към нов мандат на ГЕРБ и преизбиране на Бойко Борисов за министър-председател.Фотограф: Капитал

14:10 (ВГ) Току що при тези, които демонстрират в подкрепа на Бойко Борисов пред парламента, пристигна вицепремиерът Цветан Цветанов. Стотината души го посрещнаха с викове „Искаме Бойко“.

14:05 (ВГ) Според шефа на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, утре в 2 ч. все пак ще има среща на управляващата партия с президента Росен Плевнелиев. Срещата е в рамките на политическите консултации, които президентът прави с всички парламентарни партии. Днес обаче срещата с БСП беше отменена. Според Велчев, утрешната среща ще бъде посветена именно на това, какво да се прави оттук нататък като процедура.

14:00 (КЧ) Ето част от разговора ми с Георги Стоев, Industry Watch (@gstoeff on Twitter – всякакви коментари по неговото мнение ще бъдат добре дошли):

„Не мисля, че за финансовата стабилност ще има особена разлика между редовно и служебно правителство. Те следват един и същи бюджет. Не очаквам отнякъде да дойде кой знае какъв проблем за ликвидността на фиска. Мисля, че в момента малко емоционално се подхожда към политиката. Ако се абстрахираме от facebook-емоциите, всичко останало е в реда на нещата. Тази оставка и вероятната политическа криза за България, бяха прогнозирани от Industry Watch от две години и нещо. Хората, които са инвестирали в страната, вече са били подготвени за този политически риск.“

13:50 (ОГ) Предвид огромния интерес какво точно следва оттук нататък, колегата Росен Босев е подготвил добър анализ на предстоящото по процедура. Това, което е ясно е, че президентът в следващите два месеца ще има много голяма роля в управлението на страната.

13:30 (ЕС) БСП намира за реалистично изборите да са в края на април. Според лидера на основната опозиционна партия Сергей Станишев, конституцията също дава такъв срок. БСП настояват за спешни консултации при президента. От партията смятат, че неговата отговорност, освен за служебен кабинет, е и да гарантира честни избори, защото само така обществото ще се успокои.

Социалистите искат до края на деня всички парламентарни партии да заявят, че няма да правят кабинет в този парламент. Станишев съобщи, че документи били изнасяни от Министерство на финансите и призова „да спрат крокодилите“ – т.е. машините за унищожаване на хартия.

Относно оставката на кабинета, на „Позитано“ 20 казват, че предпочитат да изчакат да видят гласуването утре, въпреки че да я отхвърли би било „самоубийствено“ за групата на ГЕРБ.

13:20 (ЛЙ) Организаторите на протестите от миналия уикенд планират нов протест тази неделя. Протестът срещу монополите ще се проведе, независимо от оставката на правителството, заявиха от инициативните комитети от София и още няколко града. „Докато се разреши тази политическа криза, ние ще бъдем на улицата“, каза Ангел Славчев, един от ръководителите на комитета за София. Според него Борисов е постъпил арогантно, защото е затвърдил монополните практики. В момента исканията ни са в задънена улица, заради създалата се ситуация, каза Славчев.

Представители на инициативните комитети на протестите в страната срещу цените на тока обявиха на пресконференция, че протестите продължават и следващият ще бъде в неделя.Фотограф: Цветелина Белутова

Основната цел на протестите е пряк контрол на гражданите върху управляващите, заявиха неколкократно организаторите на конференцията. Те изброиха и няколко искания, адресатът на които не стана напълно ясен. Сред тях са смяна на политическата система, мажоритарен вот, отзоваване на депутати, 50% гражданско участие във всички регулаторни органи в държавата. На няколко пъти повториха, че са обикновени граждани, които се борят за правата си – според тях има 35 инициативни комитета в страната, които до дни ще излязат с обща позиция.

Те искат също така Велико народно събрание, нова конституция и делегиране на права на гражданите. Обявиха, че нямат намерение да сформират партия.

Беше споменат и интересен сигнал, който са получили, че е имало платена провокация на протестите вчера. Организаторите не уточниха от кого е сигналът.

13:10 (ВН) Към 13 часа, спадът на БФБ продължава при почти всички компании – индексът SOFIX губи 3.41%, до 383.8 пункта, с което се връща на нивото си от 24 януари. Стойността на направените сделки вече е над 980 хил. лв. – над средния за последните месеци. За разлика от повечето сесии с активна търговия, днес няма големи сделки, на които да се дължи по-голяма част от оборота.

Над 9% остава спадът при акциите на Първа инвестиционна банка, а Централна кооперативна банка губи близо 6%. Книжата на последната са и най-търгуваните засега, със сделки за повече от 113 хил. лв. „Химимпорт“, в чиято група е ЦКБ, губи 7% от пазарната си оценка, а „Трейс груп Холд“ пада с 10 на сто засега.

Повишават се обаче акциите на „Стара планина Холд“ – 3.8%, както и на „Доверие Обединен холдинг“, с 1.8%.

13:05 „Заядливият Борисов, бивш бодигард, треньор по карате и топ полицай, не се очакваше да подаде оставка, въпреки че някои българи – доста хиперболично – сравниха демонстрациите с арабската пролет. Те започнаха заради цените на тока, но придобиха инерция и въвлякоха различни групи, които изразиха гнева си за корупцията, авторитаризма и най-вече икономическата стагнация“, пише в коментар в блога си Financial Times.

13:00 (ДЛ) Премиерът днес показа истинско държавническо поведение, знаете че той винаги се съобразява с мнението на хората, каза вътрешният министър Цветан Цветанов след заседанието на Министерски съвет в сряда. „Няма да позволим тази обществена нагласа, която имаше, тези справедливи искания да бъдат опорочени от криминални структури. Много добре режисирано в протеста бяха внедрени лица, които можеха да направят тази агресия, която демонстрираха вчера“, каза още Цветанов.

Според вътрешния министър, вчера е имало ясно изразена агресия за провокация, бездействието на полицията щеше да има последствия за столицата и за обикновенните граждани, а полицаите са предприели действия в рамките на закона и са били без оръжие. За вандалските прояви на протеста във вторник вечерта са задържани 25 човека, повечето от тях криминално проявени – в целия спектър на Наказателния кодекс, каза Цветанов.

Цветанов потвърди позицията на Борисов, че ГЕРБ няма да участва в консултации за съставянето на нов кабинет в рамките на 41 Народно събрание. „Целта на оставката на премиера е българските граждани да имат възмжност сами да изберат, какво и кой да ги управлява.“ Вътрешният министър уточни, че министър на вътрешните работи ще бъде назначен от президента, който ще назначи и служебен кабинет.

„Смятам, че в предстоящите месеци ще може всеки един от министрите да отчете какво е свършил, какво е намерил и какво е оставил“, отбеляза Цветанов. „Не искам и не трябва всички министри и като цяло ГЕРБ да са изкупителната жертва за всичко това, което се случва в последните дни и седмици. Това е и мотивът на премиера да подаде оставка на целия кабинет и да има предсрочни избори.“

Според него „всички министри трябва бъдат оценени, защото са изключително натоварени да стабилизират държавата след прогрома и това, което бяха оставили управлението на Тройната коалиция.“

12:55 (КК) Оставката на премиера и правителството няма да спрат протестите. Това обяви пред Дарик радио един от организаторите на шествията в София Янко Андреев. Според него с оставката на правителството Бойко Борисов легализира монополите, докато бъде избран нов кабинет.  Освен това по този начин премиерът бяга от отговорност. Андреев беше категоричен, че оставката на правителството няма да намали напрежението сред протестиращите и протестите ще продължат.

Меглена КуневаФотограф: Надежда Чипева

12:30 (ОГ) Меглена Кунева, лидер на „България на гражданите“, която според социолозите има шанс да е трета политическа сила в нов парламент, коментира ситуацията във Facebook профила си. „Г-н Борисов избра единствения възможен изход от създалата се ситуация. През последните седмици хиляди българи излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство, своята обида и своя гняв. Съзнаваме, че оставката няма да подобри тежкото икономическо положение на българския народ, което се влоши в изминалите три години и половина, но се надяваме, че тя ще доведе до нормализация на ситуацията и до нужното спокойствие. Случилото се е и добър урок за всеки, който реши да подцени гражданското общество. Оттук насетне е от съществено значение какво правителство ще проведе следващите парламентарни избори. Призоваваме парламентарно представените партии да се откажат от мандатите си, които предстои да получат. От „Движение България на гражданите“ призовахме още вчера да се състави служебно правителство, което да гарантира честни и свободни избори. България има нужда стабилност и от нормализация, която да превърне икономическия растеж в национален приоритет. „

12:28 (ОГ) Във Facebook се появи група в подкрепа на Бойко Борисов. Тя призовава за митинг в подкрепа на правителството, като призивът е бил за 12 ч. На митинга, според агенция „Фокус“, имало около десет души. Интересното е, че въпреки малкия брой, е имало разделение между такива, които одобряват оставката и такива, които са против нея. Един от плакатите гласял: „Аз съм против оставката. Който е съгласен, да застане до мен“.

Първата жена, демонстрираща в подкрепа на Борисов. Тя остана сама известно време на площада пред парламента, докато около нея се съберат още около стотина души.Фотограф: Надежда Чипева

12:20 (ОГ) Разговорите в кабинета очевидно се намират в тотален хаос. Малко след като Дянков обяви, че остава в кабинета и ще работи за нов мандат, Борисов отхвърли твърденията му. „Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил“, заяви премиерът, цитиран от пресслужбата на МС. Според министър-председателя оставката на Симеон Дянков не е гласувана в парламента, тъй като там беше депозирана оставката на цялото правителство. „Ако на предстоящите избори хората гласуват доверие на ПП ГЕРБ и получим мандат да съставим следващото правителство, Симеон Дянков няма да участва в него“, допълва Борисов.

12:15 (ОГ) По конституция, когато ГЕРБ върне мандата, президентът ще поръча на най-голямата партия отново да сформира кабинет. Ако тя не успее до 7 дни, мандатът отива при следващата и т.н. Ако никой в парламента не успее да направи кабинет, президентът разпуска Народното събрание, назначава служебно правителство и насрочва избори.

12:13 (КК) Очаквах тази оставка, доколкото тя беше най-реалистичното. Нямаше друг начин да се спрат протестите. Това каза за Нова телевизия  Георги Първанов, президент на България (2002-2012). Едно служебно правителство тепърва ще влиза в тези проблеми, но досегашното не направи нищо. „Трябва да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност при президента и да се търсят решения, близки до консенсуса както краткосрочни, така и по-стратегически, защото така направихме и 1997 година. Ако оставката е начало на нов кръг от конфронтация, нищо добро не ни чака.

Депутатът от БСП Румен Петков определи оставката като паническа, а правителството като абсолютно несъстоятелно. „Емоцията не е добрият съветник в момента. Правилният ход беше още есента правителството да си отиде. Този ход е акт на стремеж да се запазят остатъци на политическо доверие“, каза Румен Петков. Несериозно е да се говори, че в протестите има внедрени криминални контингенти. Ако са знаели, че има, това значи, че са им съдействали. Отговорността пред президента е огромна.

12:10 (КЧ) Пред „Капитал“ председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски коментира: „Едно служебно правителство спрямо едно редовно е попринцип по-нестабилно. То няма парламентарна подкрепа и е много по-ограничено във въздействието си. Надявам се едно служебно правителство да следва стриктно бюджета и да изпълнява краткосрочните си задължения, за да не доведе до дългосрочни проблеми.“

12:00 (ЕС) Пред „Капитал“ депутатът от БСП Румен Такоров заяви, че партията му е готова за избори от близо година, тъй като „управлението е непредсказуемо и се очаквали всякакви ходове.“ Такоров твърди, че от сутринта, телефонът му е прегрял от обаждания на различни хора, които се радват от оставката на Борисов и поздравяват него и партията му.

11:55  Парламентът ще гласува утре оставката на кабинета, съобщи агенция „Фокус“, цитирайки в пленарна зала председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Цачева прочете писмо на министър-председателя до Народното събрание, с което той подава оставка на ръководения от него Министерски съвет. „Ще изпълняваме функциите си до избирането на ново правителство и ще направим всичко необходимо за осигуряване на приемственост в управлението на страната“, се посочва в писмото на Бойко Борисов.

Симеон Дянков пред Министерски съветФотограф: Георги Кожухаров

11:50 (ДЛ) Симеон Дянков обяви, че на днешното заседание на кабинета са се взели „няколко положителни решения“. „От 1 март въвеждаме т.нар. Златен стандарт – това бизнесът го иска от 1998 г. От следващата седмица, най-коректните и големи данъкоплатци, ще имат много по-добро обслужване.“ Другото е преминаването на НДК към министерство на културата.

Според Дянков, премиерът е показал, че е „истински лидер.“ „Аз го подкрепям и ще го подкрепям в следващите месеци. Ще работя да получим пак пълен мандат и да си завършим многото, което сме започнали. Надявам се народът да види какво сме направили в няколкото най-тежки години в Европа от 80 години назад. Не само магистрали, а археологията, музеите, болниците, спортните площадки, детските градини. Всичко, което е направено, благодарение на Борисов и този кабинет.“

Самият той, не се чувства обиден от случилото се, смята че е успял като финансов министър.

11:45 (НС) Днес БНБ провежда аукцион за продажбата на 800 млн. лв. шестмесечни държавни ценни книжа. С тях по идея правителството трябваше мостово да финансира изплащането на субсидии, които в последствие трябва да бъдат възстановени от Брюксел.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов вече се похвали, че сумата е преведена от фискалния резерв, където на 15 юни са постъпили месечните приходи от ДДС. Към 18 юни депозита на правителството в БНБ (който е по-голямата част от фискалния резерв, без около 400 млн. лв. в банките за текущи разплащания)  е бил 3.75 млрд. лв. и след плащането се очаква да е паднал под 3 млрд. лв. По-голямата част от тях обаче са Сребърния фонд и други целеви резерви, които на теория не могат да се ползват от правителството.

Оставката на правителството обаче поставя под въпрос успеха на аукциона и каква доходност ще бъде постигната, ако все пак има достатъчно търсене. Резултатите се очакват най-рано вечерта. Всеки месец в началото са необходими около 700 млн. лв. за пенсии, които обичайно се вземат от фискалния резерв и при неуспех може публичните финанси да са под натиск. Правителството обаче има различни ходове като отлагане на други плащания.

11:37 (ОГ) До 22 февруари, няма да има търговия с акциите на „ЧЕЗ Разпределение България“, „ЧЕЗ Електро България“, „Енерго-Про Мрежи“ и „Енерго-Про Продажби“. Като причина за решението си, БФБ и Комисията изтъкнаха силния спад в цените им, последвал медийните публикации около компаниите.

11:30 (ЕС)  В момента заседава изпълнителното бюро на БСП, което трябва да вземе решение за предстоящите стъпки на социалистите. Следобед БСП трябваше да са на среща с президента Росен Плевнелиев в 2 часа, в рамките на месеца на политическите консултации, но непотвърдена информация сочи, че засега тази среща е отменена. Тъй като БСП се отказа от присъствие в парламента вчера, днес се появи единствено Любен Корнезов, но отказа коментар.

Тъй като БСП излизат след референдум и конгрес, са сравнително подготвени за избори. Все още обаче не е ясно кой ще нареди листите за депутати, защото уставът досега даваше прекалено голяма свобода на структурите. Промените засилват централизацията, но още не са влезли в сила.

11:22 (РБ) Днес се оказва, че е международният ден на социалната справедливост.

11:21 (ИС) Иван Петров, един от организаторите на протестите във Варна каза, че според него сега;партийни сили се стремят да яхнат народа.  „Ние сме сложили;едни искания към правителството, които е трябвало да бъдат решени в 7-дневен срок. Сега всички инициативни комитети ще се съберем“. Срещата на инициативните комитети на протестиращите, според Петров е много спешна. След като свърши срещата, ще се обърнат към медиите с декларация. „Ще бъдем твърди и упорити до края.“

11:20 (ТП) Политическата драма веднага се отрази на капиталовия пазар в страната. Основният индекс на Българска фондова борса SOFIX към момента (11:20 часа) се понижава с около 3%, като най-голям спад отчитат акциите на банки и инфраструктурни компании. По около 9% губят книжата на Първа инвестиционна банка и Централна кооперативна банка, а над 11 на сто губи „Трейс груп холд“. Акциите на самата фондова борса, която предстоеше да бъде приватизирана, също падат, с близо 15%.

Иван Костов, Мартин Димитров и Ваньо Шарков в парламента, след като Борисов обяви, че ще депозира оставката на кабинетаФотограф: Надежда Чипева

11:17 (ИС) Пред БНТ Мартин Димитров каза, че след тази оставка напрежението ще спадне, без всякакво съмнение“. Той казва, че са предложили на Бойко Борисов различен път, а той е избрал изходът, предложен от БСП. За това как вижда мястото на сините в политическия живот, Димитров казва: „ДСБ и „Единство“ са готови. Нещата ескалират към вариант 1997г. Ако някой е успял да извади България от това положението, това са сините. Вече съм против широки коалиции“.11:14 (ИС) Току-що стана ясно, че финансовият министър Симеон Дянков е оттеглил оставката си и ще остане в кабинета още няколко седмици „или месеца“. Той щял да работи за нов мандат на ГЕРБ и пълно мнозинство. Дянков вероятно ще изпъпнява длъжността до назначаването на служебен кабинет.

По live-блога работят Огнян Георгиев, Илин Станев, Елена Старидолска, Велина Господинова, Росен Босев, Татяна Пунчева, Николай Стоянов, Люба Йорданова, Десислава Лещарска, Весела Николаева, Кирил Кирчев