Проф. Гочева: Нареждаме се до най-добрите в Европа

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

С въвеждането на ротационното лъчелечение се нареждаме до най-добрите в Европа, заявява в интервю за zdrave.net проф. Лилия Гочева. Тя е началник на Клиниката по лъчелечение и член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” в столицата. Национален консултант по лъчелечение.

 

Проф. Гочева, съобщихте за първите пациенти, на които прилагате най-модерното лъчелечение с ново поколение лъчетерапевтична апаратура. Моля накратко да уточните за каква терапия става въпрос.

Да, за първи път в българската лъчетерапевтична практика, в  клиниката към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” започва рутинно приложение на най-модерното и съвременно лъчелечение. Това е т.нар. „RapidArc” технология или обемно модулирано по интензитет ротационно лъчелечение. На 18 февруари го приложихме на четирима пациенти с рак на простатната жлеза.

Кога е създадена  тази технология, кои са нейните предимства?  

Обемно модулираното по интензитет ротационно лъчелечение всъщност е техника, въведена като понятие и концепция още през 1995 г. Това е международен термин, общоприет в професионалната общност на лъчетерапевтите, а не търговско име, принадлежащо на една компания. Сега ние разполагаме с последен вариант на най-усъвършенстван метод на модерното обемно модулирано ротационно лъчелечение, известно като RapidArc техника. Тази технология е лицензирана съвсем скоро, едва през 2010 г. Това означава, че най-модерното лъчелечение, лицензирано само преди две години, започва да се прилага рутинно и в България. Веднага ще поясня – въвеждането на този метод с тази изключително добра техника означава, че е налице възможност за генерални промени в онкологичното лечение в България. Последством осигуряването на ултрамодерна по световните стандарти терапевтична процедура в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ”, България ще наложи нов стандарт в региона. Тя ще стане първата страна в Югоизточна Европа, която е въвела в практиката технология, даваща възможност за най-добро и най-бързо лечение на пациентите. По този начин ще влезем в „Топ  50” на лъчетерапевтичните центрове в Европа. Ако трябва да обобщя: за тази технология са характерни две неща: едновременно се намалява драстично времето за чакане на пациентите и се поддържа висока производителност.

Ключовото й предимство е най-добрата комбинация между четири фактори – осигуряване на качествено лъчелечение, реализирано при намалено време на облъчване, водещо до подобрени лечебни резултати и добро качество на живот на пациентите.В нашите среди тази технология е широко известна като „Технология „2+2”– тоест 2 минути изобразяване, 2 минути лечение. А 2-те минути лечение, за които говорим, са най-доброто в света, което се предлага. Вече го можем, имаме го сега и в България. Целта й е прецизно реализиране на точно определена доза в точно определен обем, с максимално щадене на здравите тъкани.

Бъдещето на стереотактичните лечения вече ясно се очертава в посока директно към ротационната терапия RapidArc. Университетът на Амстердам например заменя над 80% от тези лечения с ротационната терапия. В България вече има такава апаратура, и това без да е панацея, ще е равносилно на революция в борбата с рака.

Във вашата клиника има натрупан немалък опит , ако обърнете поглед назад, до какво доведоха усилията ви през последните години?  

От две години клиниката, която ръководя, разполага с уникална апаратура за лъчелечение. Ние сме пилотният център в България, разполагащ с линеен ускорител от висок клас, най-модерният у нас и в цяла Източна Европа. Към момента на инсталирането му в Европа имаше само 7 такива уредби. С подобна уредба се лекуват всички видове злокачествени новообразуванияи в тялото на пациента. Предимствата й са, че максимално точно насочват лъчите към болните тъкани, без да увреждат здравите. Дават възможност и за реализиране на по-високи дози. Времето за терапия на един пациент също е съкратено многократно, до 3-4 минути, докато в редица международни клиники, разполагащи с по-старите поколения линейни ускорители, то може да продължи до 40 минути. С инсталирането на този линеен ускорител екипът ни трябваше за две години да овладее опита, трупан в света повече от шест  десетилетия. От началото на 2012 г. се амбицирахме и решихме да бъдем и първият център, въвел най-модерната технология в лъчелечението в България, т. н обемно модулирано по интензитет ротационно лъчелечение. Известно е, че тази технология се прилага в редица водещи европейски и световни центрове едва от 2-3 години. Наистина е предизвикателство да проявиш подобна смелост и амбиция. Те обаче трябва да са придружени с огромна отговорност, тъй като това означава скок по знания и опит с един век в лъчелечението, казвала съм го и преди. Ние се осмелихме да го направим.

Започнахте с пациенти с простатен рак. Ще разширявате ли кръга от онкологично болни,  на които ще се прилага това лечение?

Решихме да започнем прилагането на тази технология систематизирано и много внимателно. Имайки предвид натрупания ни опит до този момент, решихме това да бъдат пациенти с карцином на простатната жлеза. Техниката е с доказани предимства при тази локализация. Надяваме се всичко да върви добре и постепенно да разширим индикациите. За да стане ясно, ще посоча, че в световноизвестния лъчетерапевтичен център към болница „Шарите” в Берлин ротационна терапия се прилага при над 90% от раковите локализации. Нашите намерения са постепенно тя да се въведе и при болни с рак на шийката и тялото на матката, на ректума, при пациенти с мозъчни тумори.

В последната година у нас започна доста интензивен процес на оборудване с нова лъчетерапевтична апаратура. Смятате ли, че с тази модерна техника българите, които се нуждаят от животоспасяващо лечение и го търсят навън, ще са по-малко занапред? 

Като национален консултант всяка седмица разглеждам по 2-3 молби на български граждани, които искат да се лекуват в чужбина. Когато българската медицинска практика не може да осигури най-доброто на пациента, чистосърдечно давам становището си той да бъде насочен към център, който дава тази опция. Едно такова лечение на Запад струва 15-20 хиляди eвро и България го плаща. Сега, със започването на рутинно приложение на най-модерното лъчелечение и в България, явно в този процес ще настъпят промени. Ние ще започнем да поемаме част от тези пациенти. Ако останем единствените в България към настоящия момент, ясно е, че няма да можем да поемем всички нуждаещи се. Още повече, че, повтарям, ще заложим на качество и сигурност. Основната ни цел обаче е да не се допуснат грешки. Подобна предпазливост е абсолютно наложителна, като се има предвид, че грешки допускат и водещи световни центрове, това означава, че трябва много да внимаваме.

Очевидно, това е процес, съпътстван от висок риск. Какви мерки предприемате, за да бъде този риск в максимална степен овладян?

Естествено, това е високотехнологичен процес. А след като совалки дефектират, след като човешкият фактор винаги може да сбърка, самоувереност при подобен относително малък собствен опит, е недопустима. За тази цел по моя инициатива успяхме да се снабдим с допълнителна дозиметрична апаратура, която ни е дадена безвъзмездно до края на месец март тази година. С нея ще верифицираме предварително всеки план на пациента, преди да го облъчим. Линейният ускорител също има опция за собствена верификация на лъчелечебния план, но ние настоявахме за втора контрола.Тази дозиметрична апаратура, представляваща 4 D цилиндрична матрица от детектори, представлява най-фината дозиметрична верификация на тази технология. По този начин ние проверяваме и контролираме всичко: уредбата, планиращата система и самите себе си. Така ще сме спокойни, че всяка процедура, която провеждаме, е тази, от която пациентът се нуждае. Помолихме преди месеци за тази дозиметрична апаратура МЗ и се надяваме да я получим, след като докажем, че намеренията ни да се утвърдим като първият български център, провеждащ най-модерното лъчелечение, стават реалност.

Има ли някакво развитие въпросът с остойностяванто на лъчетерапевтичната дейност в България? Как ще бъде остойностена например лечебната процедура с технологията, въведена от вашия център?

През 2012 г. Гилдията на лъчетерапевтите предложи въвеждането на клинична пътека за модулирано по интензитет лъчелечение и радиохирургия на стойност  9 000 лв. Считаме, че вместо държавата да заплаща по 10-20 хиляди евро за лечението на българските пациенти зад граница, най-добре е у нас да се оформи една реално оценена клинична пътека. За съжаление, към настоящия момент клиничната пътека за модулирано по интензитет лъчелечение е на стойност 3 000 лв. Явно, това е недоостойностена клинична пътека и ако искаме да правим модерно лъчелечение, тя  не може да остане на тази стойност. Няма център или болница, която да може да поддържа подобна апаратура, да развива модерно лъчелечение, и цените да останат същите. Все пак ние решихме да докажем на обществото и на държавните институции, че има център в България, който приема предизвикателството да бъде първи и при въвеждане на най-модерната лъчетерапевтична технология. Надяваме се този жест да се оцени от съответните институции и да се стигне да адекватно финансиране на подобна високотехнологична дейност. Това реално ще спре потока от пациенти към чуждестранни лъчетерапевтични центрове, ще спре и изразходването на огромни финансови средства, които сега се насочват навън. 

Вие получихте първия високотехнологичен линеен ускорител, започнахте успешно работа с него. Сега обаче съвсем резонно възниква въпросът – достатъчен ли ви е той, след като има толкова много нуждаещи се и листата на чакащи е запълнена за месеци напред? Освен всичко друго, сте и база за обучение на специалисти, това също предполага по-голямо натоварване?

Наличието само на един линеен ускорител е проблем за всеки лъчетерапевтичен център. Известно е, че модерните европейски клиники разполагат с няколко, често 10-12 линейни ускорители.  Считаме, че след като доказахме възможностите си като пилотен център, напълно логично е да бъдем дооборудвани с най-висок клас линеен ускорител. Изграждането на център в България с вече опитен кадрови състав, разполагащ с поне две уредби, се превръща в необходимост. Естествено, той ще се утвърди и като база за обучение на останалите, които тепърва ще се оборудват със съвременни линейни ускорители. Това е от съществено значение при предстоящия процес на тотално преоборудване на българската лъчетерапевтична практика.

А какви са перспективите за вас?

Преди няколко дни получихме добра новина от МЗ, а именно, че ни предстои получаването на втори линеен ускорител със средства от европейските фондове. Ще си позволя да припомня, че клиниката ни е единствената в страната, профилирана в лечението освен на възрастни пациенти и на деца с онкохематологични заболявания. Ние сме единствената лъчелечебна структура, участваща в екипите, провеждащи костномозъчна трансплантация в България, утвърдила се през годините като водещ център за страната, в който се прилагат най-авангардните световни практики. Не на последно място, при нас се провежда следдипломното обучение на българските лъчетерапевти. Ето защо намирам за напълно логично тя да бъде дооборудвана с най-висок клас линеен ускорител. Уверена съм, че ръководството на МЗ е убедено в гореизброените факти и снабдявайки ни с подобен линеен ускорител, всъщност ще повиши още повече очакванията и изискванията си към нас. Ние ще отговорим адекватно на тези очаквания. Що се отнася до колегите ни от цялата страна – за пореден път ще кажа: „Нашите врати са отворени за всички. Всеки, който иска да научи нещо повече и вярва в нас е добре дошъл!”

В контекста на добрите новини не мога да не изразя благодарност към  двама министри, които ни помогнаха много – д-р Евгени Желев, при който центърът бе финансиран и оборудван с първия линеен ускорител и г-жа Десислава Атанасова, която даде силен тласък на нашия стремеж да овладеем и приложим първи най-модерното лъчелечение в България.

А от гледната точка на национален консултант как ще коментирате състоянието и процесите в лъчелечението ни като цяло?

В настоящия момент ще говоря само като началник на клиника по лъчелечение. Своето мнение като национален консултант за състоянието на лъчелечението в България съм изразявала многократно през последните месеци.Мога да кажа само, че считам за полезна и конструктивна конкуренцията между клиниките за най-съвременна апаратура, която да даде повече и по-големи възможности за качествено и съвременно лечение. Разбира се, тя не бива да е самоцел, свързана с броя на пациентите, приходите от лечението им и в крайна сметка с престижа на съответното лечебно заведение. По-добрата апаратура означава по-добра грижа за здравето на пациентите  и шанс да получат тази грижа в родната си страна, където имат подкрепата на близките си. Това е онкологичният контекст на добре познатата максима „У дома и стените помагат.”.

Друг аспект на тази градивна конкуренция са иновативните методи и процедури на лечение. Нашата клиника се гордее, че прилага някои от тях за пръв път в България.

И накрая, какво бихте искали да кажете  на българските пациенти?

Добре известно е стремителното навлизане на технологиите, включително и в лъчелечението, през 21 век. Високо оценявам стойността и значимостта на технологичното обновяване. Залагам обаче и на нещо, което все по-трудно се среща в наше време. Вярвам, че всяка терапия е много по-ефективна, когато е придружена с човещина и че тъкмо това е сърцевината на съвременната медицина. Неоспоримо е значението на апаратурата, подготовката на специалистите и иновативните техники, но не по-малко значимо е усещането на пациента, че се намира на място, където е важен, разбран и подкрепян. Болният човек трябва да получи необходимите условия да се бори с болестта си, а не да бъде допълнително притеснен и объркан от средата, в която се случва тази борба. Ако това е налице, шансовете за добър изход от лечението чувствително се повишават. В крайна сметка ние лекуваме живи хора с душа и сърце, не работим с някакви неодушевени същества. Сигурна съм, че нашите пациенти разбират какво огромно значение за нас като лекари имат спокойствието и професионалната увереност. Ето защо ще им кажа: „За нас е важна и вашата подкрепа, ние с вас сме едно цяло.”