СтатияПампорово – Ски Курортът в Сърцето на Родопите

2
Добави коментар
irgnet
irgnet

Ски курортът Пампорово се намира в Родопите под самия връх Снежанка. Извисява се на 1600 метра надморска височина и удивлява посетителите с разкошната си природа и смайващите погледа пейзажи. Намира се на приблизително 240 км. от София и на 15 км. от град Смолян.

Пампорово е основан през 1933 година, а името му в превод означава „керван”. Той привлича многобройни туристи всяка година, заради благоприятния си климат, великолепни природни красоти , елитните хотели и комплекси и отлични условия за туризъм, както през летния, така и през зимния сезон. Лятото е идеалното време за впускане в опознавателни обиколки и на най-дълбоко скритите тайни на планината, а зимата за практикуване на любимите за множество хора ски спортове.

Ски пистите в курорта са едни от най-добрите и поддържани в страната ни, които са с обща дължина от 37 км. и с различно ниво на трудност. Лифтовете и влековете, които обслужват трасетата могат да превозват около 7000 души на час. Повечето от ски пистите започват от самия връх Снежанка.

Пампорово е известен и като най-слънчевият планински курорт у нас. Слънчевите дни през студените месеци са повече от 100. Също така това е един от най-снежните ни ски курорти, условията за ски туризъм в Пампорово са страхотни.

В района на селището могат да се наблюдават доста интересни забележителности. Едно от тях е селцето Стойките, което отстои на около 7 км. от него. Архитектурният резерват Широка Лъка също заслужава вниманието ни. Тук ще останете покорени от малките и симпатични възрожденски къщички, неостаряващите български традиции и обичаи и прекрасната природата. Не далеч от Пампорово е разположен и Бачковският манастир, който е част от Стоте национални туристически обекта. Не бива да подминавате и приказните Смолянските езера,ширещи се в Буковата планина на север от връх Снежанка. Някога те са били общо 20 на брой, но до наши дни са останали само 8.

Посетете Пампорово, независимо по кое време на година и със сигурност ще изкарате неповторимо.