Графикът на бебето – хранене

16
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Имайте предвид, че е съвсем нормално за вашето новородено да има непредвидими хранителни навици. То може дори да миксира дневните си и нощни навици. Така че не се борете с неговия ритъм. В действителност, важно е за вас да научите и да спазвате сигналите на бебето – тези, с които то ви казва, че е гладно и кога не е. Въпреки това има някои неща, които може да направите, за да промените нежно графика.

 

– Създаване на други навици.  Къпете и разхождайте бебето всеки ден по едно и също време. Това ще му помогне да схване идеята за ежедневието. Най-вероятно това ще му хареса. С малко късмет то ще свикне по-лесно и с останалите навици.

 

– Помогнете на бебето да спи спокойно. Понякога бебето ще заспи в края на храненето, сякаш да покаже, че храненето е приключило. В други случаи то ще се унася в средата на храненето, само за да се събуди половин час след това, за да покаже, че още е гладно. Така че, когато кърмите бебето си или му давате бутилка, не го прехранвайте , ако то е будно и ясно ви показва, че е достатъчно, но вие опитвате да се уверите, че то се е нахранило преди да заспи. Пейте му, говорете му или сменете памперса му по средата на храненето, ако смятате, че се унася.

 

Ако кърмите предлагайте и двете гърди на всяко хранене. Уверете се, че вашето бебе се храни добре и от двете гърди, дори и да не е нужно да ги изпразни и двете. Ако бебето ви не суче добре, може да му помогнете да приема повече мляко чрез масажиране на гърдите по време на последните няколко минути от кърменето. Ако имате много силно бебе без проблеми в храненето с кърма, то няма да имате никакви проблеми то да получва всички предимства на млякото.

 

 

Не забравяйте също, че бебетата са различни. Някои могат да изпразнят гърдата за 4-5 минути, докато други могат да се нуждаят от 15-20 мин. Ефективното кърмене е умение, което прави най-добрите бебета силни и здрави.

 

– Обърнете внимание на ритъма на вашето бебе. Когато бебето ви е много малко, кърмете го когато ви показва сигнали, че е гладно – дори и да изглеждат случайни. Това може да се случва до десетина пъти на ден през първите няколко седмици. След това, то започва да се храни по-ефективно, въпреки че (около 4 седмици) то няй вероятно ще падне до около 8 хранения за 24 часа. Това е добър момент, ако желаете да въведете график и да храните по образец.

 

Ако наблюдавате внимателно може да откриете и други последователности. Наблюдавайте колко време е будно, колко спи и кога има движение в червата. Понякога се срещат редовни интервали по отношение на спане и хранене, но ако при вашето бебе не може да се установи такъв график, по-добре се доверете на неговите сигнали и ги следвайте.  

 

Снимки: imagerymajestic FreeDigitalPhotos.net