НАСА откри най-малката планета

8
Добави коментар
kocet
kocet

Небесното тяло е локализирано в система, наречена Кеплер – 37, и се намира на около 210 светлинни години от Земята в съзвездието Лира…

Учените от мисията на НАСА „Кеплер” откриха най-малката планета, засичана до момента. Небесното тяло е локализирано в система, наречена Кеплер – 37, и се намира на около 210 светлинни години от Земята в съзвездието Лира.

Планетата е кръстена Kepler-37b и е съвсем малко по-голяма от Луната. Цялата система се намира в т. нар. „обитаема зона” на Космоса, където теоретично би могла да съществува течна вода на повърхността на планетите. „Годината” на малката планета е съвсем кратка.

Kepler-37b прави пълна орбита около своята звезда за 13 дни. Останалите две планети в системата го правят за 21 и 40 дни. Всички те са доста близо до светлинното тяло в системата си, което предполага, че са много горещи и негостоприемни, съобщи bTV.

Откритието беше реализирано благодарение на данните, събрани от телескопа Кеплер, който е в орбита от 2009 г. Той измерва непрекъснато и едновременно яркостта на повече от 150 хиляди звезди на всеки половин час.

novini.bg

 

22/02/2013