Неподозирани факти за котките

1
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Всяко трето семейство притежава поне една котка. Това превръща сладките създания в най-популярните домашни животни.

Котките имат общо 230 кости, но за сметка на това нямат ключици. Поради този факт те са способни да се проврат и през най-малкия процеп, стига той да е с размера на главите им.

Котките маркират територия чрез жлези, разположени близо до муцунките и лапичките им. Именно поради тази причина те обичат да се търкат и галят във всичко и всеки наоколо.

Всички котенца се раждат със сини очи и впоследствие цветът се променя. Белите котки, чиито очи остават перманентно сини, често са слепи.

Рекордът за най-висок котешки скок без фатален край държи животинка, скочила от 16-ия етаж. Това се дължи на факта, че котките винаги падат на лапичките си и колкото по-дълго „летят”, толкова повече време имат да се преобърнат и да предпазят гръбнака си.

Котките могат да развият скорост до 50 километра в час. Този факт ги поставя в една категория със зайците и елените.

Първата котка, отглеждана в домашни условия, е живяла преди 9500 години в Кипър.

Котките обичат да се катерят по дърветата, при това не само, когато се чувстват уплашени и застрашени. Интересното е, че за сметка на това никак не обичат да слизат след това. Причината е, че ноктите им са изкривени в една посока и затова животинките не могат да се връщат с главата надолу.

Котките спят средно по 17 часа на денонощие.

Мозъците на котките и хората много си приличат по устройство, тъй като притежават идентични центрове, отговорни за емоциите.

Котките имат много по-добър слух от хората и кучетата. Дори когато спят, те реагират на шумове и вибрации.

Ако тази статия ви е била интересна, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук!