Милош Земан: Чехия трябва да защити ЧЕЗ!

1
Добави коментар
yApple

Чехия трябва да използва контактите си в Европейския съюз и механизмите за арбитраж, за да защити позицията на чешката електрическа компания ЧЕЗ в България. Това заяви пред журналисти новоизбраният президент Милош Земан, цитиран от изданието „Праг дейли монитър”.

Освен това чешкото правителство трябва да проведе двустранни преговори и да обсъди ситуацията с българския кабинет, въпреки че той е в оставка, посочи Земан.

„Всяко благоразумно правителство трябва да защитава интересите на компаниите си”, подчерта той.

От чешката електрическа компания посочиха, че процедурата за отнемането на лиценза в България е необоснована.

След като в началото на седмицата премиерът Бойко Борисов обяви, че ще отнеме лиценза на ЧЕЗ, на 20 февруари Държавната комисия по водно и енергийно регулиране (ДКЕВР) реши да изчака с хода и да даде на ЧЕЗ седемдневен срок за изясняване на ситуацията. Освен това от комисията назначиха изслушване на доставчика на 16 април т.г.

На двете компании – “ЧЕЗ Електро” и “ЧЕЗ Разпределение”, са съставени общо 21 акта за нарушения. Зам.-председателят на ДКЕВР Андон Роков съобщи, че част от тях са заради нарушения на закона за обществените поръчки и защото дружеството не е връчвало протоколи, когато е сменяло електромерите на абонатите си.