Гроздан Илиев бе избран за конституционен съдия

1
Добави коментар
yApple

Гроздан Илиев получи доверието на депутатите за конституционен съдия от квотата на Народното събрание, предаде „Фокус”. За кандидатурата му 117 народни представители, 11 се обявиха „против” – 11, а двама се въздържаха.

Преди гласуването Красимир Ципов представи кандидатурата на Гроздан Илиев за конституционен съдия. „Той притежава нравствени качества, безупречна репутация и авторитет”, заяви Ципов.

Илиев бе единственият номиниран кандидат след два провалени опита за заемане на длъжността от квотата на парламента – на Венета Марковска и на Галя Гугушева, припомня „Труд”. Зам.-председателят на Върховния касационен съд и председател на наказателната колегия на ВКС Гроздан Илиев бе посочен като кандидат за поста преди седмица от парламентарната група на ГЕРБ.

Гроздан Илиев е завършил право в Юридическия факултет на Софийския университет и близо 40 години е бил прокурор и съдия. Той заяви, че издигането на кандидатурата му за съдия в Конституционния съд, макар и направено от парламентарно представена партия, не е обвързано с политически ангажимент към която и да е партия.

Илиев подчерта, че не би си позволил такова поведение, защото то би влязло в противоречие със Закона за съдебната власт, според който заемащият тази длъжност няма право да членува в политическа партия, нито да извършва политическа дейност. Илиев увери, че през годините е успял да запази независимостта си – ключово качество за всеки магистрат.