Деца и родители се забавляват на артнеделя в София

3
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

В столичния „Софарма шопниг център“ продължават забавните артистични недели.

На 24 февруари деца и родители ще могат да видят поредната завладяваща и поучителна история на театър „Дани и Деси“.

„Забавната артнеделя“, организирана от „Арт Рентал“, започва в 11 ч. в Towers Gallery, на втория етаж на търговския център. След представлението „Кратка квак история“ децата ще могат да се включат и в забавно артателие.

Театралната постановка за малките е по приказка на една от седемте световни носителки на Андерсенов диплом за детска литература – Кина Къдрева.

Спектакълът е субсидиран чрез конкурс от Националния център за театър – София. Актрисата Таня Евтимова пък има номинация за най-добра женска роля от академия „Куклар – 97“ – София.

През ноември 1998 г. е излъчен по БНТ в „Лека нощ, деца!“, а през 2002 г. представя българската култура в Европа по проекта „Европолия“ в столицата на Европейския съюз – Брюксел.

Трупата, включваща Таня Евтимова (режисура), Деси Димова (музика) и инж. Атанас Евтимов (сценография), е представяла трогателната история в множество куклени фестивали в България и чужбина. Спектакълът по приказката на Кина Къдрева, чието оригинално заглавие е „Малка жабешка история“, интригува с необичайната тема за времето, което незабелязано минава покрай нас. На пръв поглед тази тема не вълнува детското съзнание, но понятието време кара малчуганите да задават множество въпроси – какво е рожденият ден, как възрастните са станали големи, как един ден се сменя с друг и т.н.

В тази история промяната на малката попова лъжичка дава осезателното усещане как времето минава и оставя своя знак върху всичко около нас. Минавайки през различни дни и периоди, малката попова лъжичка, превръщаща се в жабче, научава отговорите на всички тези въпроси от мама, тате и баба, която, както и в живота, е носител на мъдростта: „Времето минава, нека си минава… нещо ни отнема, нещо ни оставя…“.

След постановката, от 13 ч. започва артателието, водено от художничката Дани Годинова. В него децата ще могат сами да изработят героите от приказката от различни материали, както и да си направят красиви мартенички. А най-малките посетители ще могат да оцветяват героите от приказката.

„Забавните артнедели“ се провеждат през седмица и са напълно безплатни.