Кой печели от предсрочните избори

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Бързото подреждане на депутатските листи на БСП е най-голямото предизвикателство за Сергей Станишев сега. За да не се окаже с парламентарна група, в която има вътрешна опозиция

© Надежда Чипева

Още по темата

Те решават

Бойко Борисов и Цветан Цветанов ще решават последно кой да влезе в листите на ГЕРБ

22 мар 2013

Новата гарнитура

Започва ли обновление в листите на БСП и какво означава това

22 мар 2013

Пълни ли бюджет хладилник

Протестите сега не са за по-голям бюджетен дефицит, а показват нуждата от завръщане на истинската политика

9 мар 2013

Революция без посока

Исканията на протестиращите за нов политически ред са автентични, но все още неопределени и наивни

22 фев 2013

ГЕРБ получи сметката

Моделът на Бойко Борисов предизвика кризата и не издържа на нея

22 фев 2013

От миналата неделя, когато се проведе първият национален протест срещу монополите, до вторник, когато Бойко Борисов направи последен опит да потуши пожара на задаващата се политическа криза, като се опита да говори с представители на протестиращите и освободи финансовия си министър Симеон Дянков, вече бившият премиер се намираше в ситуация без изход. Беше ясно, че заради засиления натиск на уличните протести и невъзможността да изпълни исканията им той няма полезен ход.

Първо, надеждата, че може да се договори с протестиращите, като им обещае да удовлетвори по-голямата част от условията, свързани с ЕРП-тата, претърпя пълно фиаско. Една от представителките на инициативния комитет в София – Даниела Пеловска, беше разконспирирана като близка до управляващите. Срещу другите две представителки от Сандански беше пусната декларация от недоволните от града, в която заявиха, че те не представляват никого. „Ние не знаехме с кого от протестиращите да преговаряме“, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев.

Нямаше и ефект от оставката на финансовия министър Симеон Дянков, ако в сметките на Борисов е влизало чрез този ход да отпуши част от напрежението на улицата. Протестите не само че продължиха, но и се превърнаха в ексцесии. В София полицията би младежи с качулки, които хвърляха по органите на реда камъни и бомбички. Покрай тях обаче пострадаха и мирно протестиращи.

Според източници, близки до Бойко Борисов, решението за оставката не е било моментно хрумване на премиера, а е било обсъждано в тесен кръг предишните дни като възможен вариант, ако ситуацията на улицата продължи да се влошава. След като във вторник вечер, след пресконференцията протестите са продължили, без особено да се уталожат, Борисов явно еднолично е взел решение. „Нямаше смисъл да се влачим по корем три месеца“, каза източникът.

Ако беше останал на власт, той и партията му ГЕРБ щяха да понесат всички негативи от създалата се политическа криза – протести в цялата страна на недоволни граждани с ежедневно променящи се искания, включително и такива, които са неизпълними като това за национализация на ЕРП-тата или свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция. Всичко това щеше да вкара ГЕРБ в спиралата на постоянно спадаща обществена подкрепа и да срине рейтинга на мнозинството до редовните парламентарни избори, които трябваше да се проведат в началото на месец юли.

Пред управлението на страната Бойко Борисов предпочете да спаси партията си. Направи го неочаквано за всички и в типичния си стил – само ден след като на пресконференцията в Министерски съвет в сряда заяви: „Няма да съм човекът, който ще фалира държавата“ и обеща да не подава оставка, а да се бори докрай с БСП и ДПС. Думите му бяха казани в присъствието на номинираните за вицепремиер Лиляна Павлова и за нов финансов министър Томислав Дончев и в очакване кандидатурите им да бъдат внесени за гласуване в пленарна зала.

В ступор

Оставката на Бойко Борисов първо изненада съпартийците му от ГЕРБ. В сряда сутринта камерите запечатаха учудените физиономии на по-голямата част от министрите в кабинета в момента, в който чуха изявлението на бившия премиер от парламентарната трибуна, че до края на деня ще депозира оставката на правителството. Същата беше ситуацията и с депутатите от ГЕРБ. Една част от тях твърдяха, че са били уведомени от Борисов за намерението му в стаята на парламентарната група на мнозинството малко преди началото на заседанието на Народното събрание. Други обаче разказаха, че са разбрали в пленарната зала, когато лидерът на ГЕРБ благодари на народните си предстватители за подкрепата и работата им. Буквално в ступор бяха и останалите политически сили от опозицията. Депутатите от БСП, които ден преди това взеха решение да напуснат парламента и очевидно се готвеха за дълга окопна война с ГЕРБ до редовните парламентарни избори, чуха решението на Борисов за оставка на правителството в централата си на „Позитано“ 20. Останалите политически сили реагираха различно. Лидерът на ДСБ Иван Костов нарече хода на Борисов „абдикация“ и го обвини, че с това е връчил управлението на БСП и ДПС. Лютви Местан определи оставката като „естествен край на едно тотално провалено управление“.

От четвъртък, когато парламентът гласува оставката на кабинета „Борисов“, основните политически партии на практика вече са в предизборна кампания. В нейно начало се превърна дебатът в пленарната зала. Близо четири часа мнозинството и опозицията си разменяха остри реплики под скандиранията на активисти на ГЕРБ, дошли пред парламента в подкрепа на Бойко Борисов.

Големият въпрос сега обаче е дали основните играчи са готови за предсрочни парламентарни избори и кой какви ползи и щети ще понесе от изтеглянето на вота с около два месеца по-рано.

Добре премерен ход или…

В ГЕРБ не изглеждат притеснени от преждевременното напускане на изпълнителната власт. „На изборите ще ги смачкаме“, каза Цветан Цветанов на депутатите от ГЕРБ ден преди гласуването на оставката на кабинета. А повечето депутати са на мнение, че Борисов е постъпил държавнически. „Премиерът винаги е решавал проблемите чрез диалог. Така беше при протеста във ВМЗ – Сопот и стачката в ОЦК – Кърджали. Сега протестите ескалираха и оставката беше съвсем нормален ход“, каза за „Капитал“ административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов. Освен като нормален ходът на Борисов може да се определи като добре премерен от гледна точка на ситуацията, в която изпадна държавата. Освен това за всички непопулярни решения до изборите сега вече ще отговаря служебното правителство. Неслучайно от ГЕРБ декларираха, че няма да предлагат фигури от средите на формацията да участват в служебния кабинет и прехвърлиха топката изцяло в полето на президента Росен Плевнелиев. Нещо повече – не е изключено бившата управляваща формация да се опита максимално да се дистанцира от временното правителство. Неофициално от ГЕРБ твърдят, че последните социологически проучвания, които дадоха паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, не отговарят на действителността. От мнозинството казаха, че тяхно вътрешнопартийно проучване отпреди седмица дава преднина за ГЕРБ с около 6% пред социалистите. А сметките в централата на бившите управляващи сочат, че могат да спечелят на парламентарния вот минимум 90 депутатски мандата. Някои правят и по-смели прогнози като сочат резултат, близък до този от предишните избори. Цветомир Паунов е категоричен, че напускането на властта няма да се отрази по никакъв начин на партията. „Партийните структури са мотивирани и в добро състояние“, каза Паунов. И добави: „Целта пред ГЕРБ за тези избори е ясна – да получи такъв резултат, че да може да състави самостоятелно правителство, както беше сега. Ако не успеем, ще останем в опозиция“.