Ах, тези муцуни

1
Добави коментар
mmmimi
mmmimi

Масовите протести, които доведоха до оставката на кабинета „Борисов“, очаквано отприщиха сравнения с предишни народни вълнения. А с паралелите неизбежно по вестниците и телевизионните екрани изгряха някои позабравени политически физиономии, за да се включат с фалшив глас в обществената буфосинхронада.

„24 часа“ намериха Жан Виденов пред Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, където той е преподавател, за да коментира оставката на правителството предвид, че през януари 1997 г. той прекрати кариерата си на премиер по сходно драматичен начин. Виденов даде лаконично, но пък съдържателно интервю, в което направи правдивата прогноза, че до края на годината ще има поне три парламентарни избора. Още нарече Бойко Борисов „флейтист на власт“ и обясни еднодневното му колебание дали да подаде оставка с характеристите на неговата зодия Близнаци. А на въпроса дали Борисов е герой в очите на хората с последния си ход той дава подобаващия задълбочен отговор: „Откъде да знам“. 

Бившият кмет на София Стефан Софиянски, който оглави служебното правителството в онази също толкова размирна 1997 г., също се порадва на своите пет минути медийно внимание. Той нарече оставката на Бойко Борисов бягство от отговорност и мъдро отбеляза, че „въпросът е да дойдат хора, които знаят какво да правят“.

Вечният кандидат за президент и основател на движението „Тангра и Велика България“ Йоло Денев също записа участие на протестите и беше уловен от камерите на първа линия, прегърнал смели лозунги и в разгорещен диалог с жандармерията. Паралелно с тенденцията за появата на овехтели политици и отвъд обичайния арсенал от социолози, политолози и обществени коментатори, медиите мобилизираха и един куп популярни личности – от Дичо от Д2 до Нешка Робева – да дадат своята гледна точка към протестите и оставката на правителството.