Каква диета да се спазва при превита по рождение жлъчка?

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Д-р Стоян Ханджиев

На читателския въпрос отговаря д-р Стоян Ханджиев, гастроентеролог във ВМА

Диагнозата „прегънат“ или „превит“ жлъчен мехур най-често се поставя ехографски и не съответства на задължителната терминология за ехографска оценка.

В този смисъл в 95% от случаите не отговаря на дейсвителното състояние на този орган от гледна точка на образната ехографска диагностика.

Вродените дефекти във формата на жлъчния мехур са различни анатомични варианти на изходната част на този орган, наречена „шийка“, като са възможни повече от 30 аномалии, които много рядко налагат специален хигиенно-диетичен и медикаментозен режим или хирургично лечение.

Такива се налагат само ако пациентът има клинични изяви като болка в областта на дясното подребрие, гадене, повръщане, като оперативна намеса е показана само в краен случай при неповлияване от медикаментозното лечение.

Хирургично отстраняване на жлъчния мехур е наложително, когато са установени камъни, възпалителни промени, при симптоматични пациенти с т.нар. жлъчни кризи, в млада възраст, с предполагаеми възможни усложнения от панкреатит, запушване на жлъчните пътища, злокачествено израждане.

Оценката и решението за оперативно лечение се взема съвместно от специалист гастроентеролог на базата на ехографското изследване, клиничната картина, лабораторния статус и консултация с коремен хирург.

На конкретния въпрос на читателката отговарям, че при така представените факти не се налага специален хигиенно-диетичен режим.

За окончателна оценка и решение препоръчвам преглед от наш екип.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти