Диетология

15
Добави коментар
sgotvi
sgotvi

Диетология

Диетологията представлява вид наука, която изучава храненето и снабдяването на човешкия организъм и клетките в тялото с необходимите хранителни вещества за поддържането на техния пълноценен живот. Препоръчваното здравословно хранене е един отличен вариант, чрез който може чувствително да се намали риска от появата на някои болестни състояния, като остеопороза, диабет и други.

Науката диетология е все още сравнително неизвестна и тепърва ще набира популярност, предвид все повечето проблеми на хората с наднорменото тегло. Застоялият живот, който водят все повече младите хора, неминуемо ще довежда до увеличаване на проблемите с личното тегло и науката диетология, както и различните диети за отслабване, ще се борят за разрешаване на подобни проблеми.
Трябва да отбележим, че диетологията бележи своето начало през първата половина на 20-ти век.

Основния принцип в диетологията е здравословното хранене и диетата, чрез която определяме количеството и качеството на консумираната храна от човешкия организъм. Важно е да се отбележи, че грешният хранителен режим може да доведе до редица болестни състояния и странични ефекти, като затлъстяване, скорбут, анорексия, рак, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови болести, диабет, остеопороза и други. Така че, преди да прибегнете към спазването на дадена диета или хранителен режим, преди това задължително се консултирайте със съответния специалист.

Някои хора спазват диети и не само с цел отслабване или напълняване, а по редица други, коренно различни причини, които нямат нищо общо със здравословното състояние. Това са хората, които постят или се хранят според религиозните си предпочитания, различното си икономическо състояние, народни обичаи, личен избор, традиции и други.

До спазване на диети се прибягва и с цел намаляване риска от някои заболявания. Затова множество диетолози предписват различни диети за редуциране на телесната маса за да предпазят своите клиенти от потенциални болестни състояния, към които са предразположени.

Спазването на правилната диета е и основополагащия принцип на здравословното хранене. Световната здравна организация препоръчва следните принципи, за постигането на здравословен хранителен режим:

– Балансиран прием на консумираната храна
– Свеждане до минимум консумацията на наситени мазнини
– Увеличаване приема на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и ядки.
– Свеждане до минимум консумацията на прости захари, глюкоза, фруктоза и други
– Намаляване на приема на сол

Диетология

0.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

tweet