Джак на Мартен Роберто преял с баклава като малък

1
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Когато човек гледа водещия на „Гласът на България“ Мартин Лепоев, или диджей Мартен Роберто, както е известен, не може да не се запита колко са на брой татуировките му. Това обаче е въпрос, на който и той трудно може да отговори, тъй като по-голямата част от тях са свързани в картини и е почти невъзможно да бъде направено разграничение. За по-лесно отговаря „Имам един свободен крак. Само левият не е татуиран“. Това Мартен казва с цялото спокойствие на света, въпреки че става дума за около 40 сеанса на татуиране, по приблизително 4 часа и повече време за всеки. Ако направите математиката, излиза около една седмица нонстоп рисуване с игли. Сред всички картини той е изобразил и любимите хора – на гърдите има посвещение на родителите си, а на гърба си е отделил място за съпругата си Джули. На стилизираната рисунка тя държи ветрило, а лицето й е изобразено с грим, характерен за мексиканския празник Диас де муерте, който наподобява Хелоуин.

Джули също споделя неговата страст към татуировките. Единственият в тяхното младо семейство, който няма нито едно мастилено петънце по тялото си, може би основно заради тъмния си тен, е Джак, на галено наричан Капитан. Той е черен лабрадор, с който диджеят се сдобива по случайност преди 8 години. Влязъл в един зоомагазин и го видял да стои там – малък и черен. Второто го впечатлило много, тъй като по онова време по-лесно се намирали златистите лабрадори, а също и голдън ретрийвърите, които са с по-дълга козина. Освен това Мартен е от тези хора, които не харесват да гледат животните в клетки.

„Супермного ме измъчва тази картинка, с тези затворени животни, особено когато става въпрос за зоомагазин в мол. И като си представя, че в 10 вечерта хората си отиват вкъщи и чак след 12 часа се връщат… Много ме потиска това нещо и не смятам, че е правилно. Заради това исках да го освободя“, казва водещият на „Гласът на България“. Името избират по ужасно нашумялата по това време първа част на „Карибски пирати“ – кръщава го на главния герой капитан Джак Спароу.

Кучето си има и забрадка на врата, като истински капитан. Освен това то е страшно суетно – не иска да излиза без кърпата си. Причината е, че обикновено в парка има много дами от неговата порода, а Джак обича да му се обръща внимание. И макар че владее женските сърца, Капитанът все още не е бил баща нито веднъж. Има зад гърба си два опита за правене на поколение, но и двата неуспешни. Въпреки това Мартен не се е отказал и все още търси перфектната дама за лабрадора. Защото с жените трябва да се внимава. Впрочем и с ветеринарите, но водещият разбира това по трудния начин. Един квартален лекар убива заради некомпетентността си преди 3-4 години второто куче на диджея. То било порода мопс и се казвало Джейми. Той изведнъж без никаква видима причина спрял да се храни, а лекарят уверено отсякъл, че кучето го боли гърлото и трябва да му се правят инхалации с лайка, за да се оправи.

„Тъй като бях стреснат в началото, не осъзнах какви тъпотии ми говорят. Това и хората, които продават вестници, могат да ми го кажат“, обяснява Мартен. Мъчили кучето му 3-4 седмици, през които го хранели с глюкоза. Картината ставала все по-лоша, но ветеринарят не сметнал за необходимо да изпрати животното на изследвания, за да разбере защо то не близва от храната си. В крайна сметка кучето умира на 1,5 г. от проблеми със стомаха, а въпросният ветеринар все още практикува професията си.

Въпреки тъжния край на домашния любимец за диджея и съпругата му остават хубавите спомени. Джейми се разбирал толкова добре с Джак, че дори си извоювал да спи върху лабрадора. Освен това малкият ядял и от храната на големия. Капитанът обаче толкова много харесвал Джейми, че го оставял да се рови колкото иска в купичката му.

Когато Джак бил малък, имало много от „стандартното“, което малките кученца правят, или иначе казано – ядял всичко наред – подлакътници на диван, токчета, обувки, очила, столове, фотьойли, каси на врати, маси, шапки, че дори и едно дистанционно. Историята помни и един случай на безумно преяждане на Джак. Бил сам вкъщи, а хладилникът бил пълен догоре след скорошно пазаруване. Неясно как лабрадорът си отворил вратата и омел тонове кашкавали, филета и салати от хладилника Това, което му дошло над възможностите, всъщност се оказала една тарелка с обилно сиропирана баклава. След нея поел близо 3 литра вода.

Мартен и Джак са имали и неприятни преживявания. Преди години две огромни източноевропейски овчарки нападнали лабрадора в парка – единият стъпил върху Джак, а другият ръмжал по него. За щастие тогава не се случило нищо по-сериозно, но наскоро пък друго куче разпорило едното ухо на любимеца на Роберто.

„Тече толкова кръв… Най-готино беше, като се прибра с тая рана вкъщи и направи едната стена цялата в кървави лунички“, смее се водещият. По тази причина той изкарал коледните празници вкъщи с латекс и мече.

Нещо много характерно за кучето е желанието му да привлича внимание. „Будя се от това, че той е седнал на 15 см от мен. Аз спя и се събуждам от присъствие много близо до мен. И той ме гледа. Това продължава около 15 мин, но той знае, че в крайна сметка ще ме събуди, и успява“, разказва Мартен Роберто. Освен това понякога Джак сяда и започва да тъпче на едно място с лапи, а ноктите му потракват по пода. Не лае, не нахалства, просто издава уж случайни дразнещи звуци, тропайки по земята. Капитанът е ходил и на училище за лабрадори, но за кратко. Причината да прекратят посещенията е, че хората, които били там, се отнасяли много крайно към животните от гледна точка на обучението и по отношение на родословието.

„Държаха се фашистки. Аз мислех, че ще идем на място, където ще се запознаем с хора и ще си разправяме едни на други за животните, а в действителност беше все едно сме в казармата – седни, падни, легни. Напрягат се, крещят, пенявят се и се отказах“, разказва Мартен.

Джак е на 8 г., но възрастта му личи само по побелялата брада, която контрастира на фона на черната му козина.

СТЕЛА АТАНАСОВА

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти