Протестиращите се разделиха на три

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Ден преди националния протест днес участниците в митингите се разделиха на три.

В софийския ресторант „Континентал плаза“ дойдоха хора около актьора Андрей Слабаков и флейтиста Кристиян Коев, който бе арестуван по време на едно от първите шествия в столицата. Те определиха мероприятието като кръгла маса на граждански сдружения.

В същото време в БТА Янаки Ганчев привика координатори на протеста от 24 града, повечето от които са от Югозападна България. Ганчев е един от водачите на митингите на Орлов мост, шеф на асоциация на потребителите на телекомуникационни и интернет услуги.

А в Сливен заседаваха организатори от други райони на страната около Янко Петров, Ангел Славчев и Дончо Дудев, лидери на първите протести в столицата.

Събралите се в БТА обявиха хората в Сливен за свои съмишленици, с които поддържат постоянна скайп връзка. Те отрекоха да има принципен разнобой между тях, но категорично се разграничиха от исканията на групата на Слабаков от „Континентал плаза“. Разни актьори и музиканти, които, освен Слабаков, изобщо не се появиха на протестите, се опитват да яхнат гражданската вълна, обяви Людмила Манова от Благоевград.

Там са милионери, вижте в какъв ресторант се събират, а ние си броим стотинките, за да платим таксата за тази пресконференция, репликира Ганчев.

Така и не стана ясно обаче защо част от организаторите на протеста са отишли чак в Сливен. Някои обясниха това с трудното придвижване до София. Други подхвърлиха, че зад сливналии прозират дългата ръка и големите пари на червени олигарси.

В неделя на националния протест ще постигнем обединение с групата от Сливен, заяви Чавдар Янев от формата „Орлов мост“.

Доста партийни лица дойдоха в „Континентал плаза“. Депутатът от Коалиция за България Петър Курумбашев обяви, че бил поканен от организаторите. Там бе и Весела Драганова, лидер на партията на българските жени, с чийто мандат бе съставено правителството на НДСВ. На кръглата маса седнаха актьорът Сашо Дойнов, шефът на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов и икономистът проф. Боян Дуранкев, лидерът на командосите Юлий Абаджиев, адвокатът и бивш депутат от „Атака“ Павел Чернев, общинският съветник и зам.-шеф на ВМРО Ангел Джамбазки. Неочаквано инициативата в самото начало взе Поли Карастоянова, активистка на сдружение ГОРД. Освен нея в залата бяха забелязани и други представители на формацията на Слави Бинев.

Да принудим депутатите да не се разпускат, докато не гласуват за Велико народно събрание (ВНС), те ще бързат да избягат, за да се възпроизведат, каза Карастоянова, която бе и шеф на Националния борд по туризъм в правителството на НДСВ.

Поне три министерски поста да има в служебното правителство за протестиращите: министър на финансите, който да е и вицепремиер, министър на енергетиката и вътрешен министър, поиска Иван Томов от граждански инициативен комитет. Предложението бе приветствано от народния трибун Йоло Денев, който освен това пожела да се сформира горна камара на Народното събрание, съставена от граждани.

Как по закон да се избере най-бързо Велико Народно събрание разясни проф. Михаил Константинов. По въпроса за гражданското участие в управлението той даде личен пример, като обяви, че веднага пуска представители на граждански организации на всички нива в оглавяваното от него „Информационно обслужване“, което брои бюлетините на избори.

Ние сме координатори, а не организатори на протестите, заявиха пък събралите се в БТА. За тях „лидер“ и „водач“ били лоши думи.

„Провокатори и новопоявили се говорители започнаха да се внедряват между хората, да се качват на трибуната и да приказват каквото си искат“, каза Николай Николов, координатор на протестите от Варна. Янаки Ганчев пък съобщи, че към почти всички от протестиращите има нападения, включително и през последната нощ.

„Тази вечер е разбита кола, миналата вечер е нападнато жилище на протестиращи“, каза Ганчев. Той припомни как пред очите му по време на протест в София полицаи наредили на ултраси: „Минаваме към план Б.“

На отговор на репортерски въпрос Людмила Манова от Благоевград призна, че е била на последния конгрес на БСП преди 2 седмици.

Отидох, за да изразя своята гражданска позиция, каза тя. Колежката от същия град Христина Ядкова пък не скри разочарованието си от своето бивше членство в сдружение ГОРД.

Българите по света също излизат на протест, обяви Божидар Томалевски, лидер на партия „Другата България“. По думите му в 11 ч в неделя пред почти всички посолства зад граница сънародниците ни ще се присъединят към исканията на хората у нас.

Междувременно стана ясно, че роми от софийския квартал „Факултето“ са се вдигнали на протест срещу високите сметки за ток. Около стотина души блокирали прелеза на жп линията София-Кулата. Сред протестиращите бил лидерът на „Евророма“ Цветелин Кънчев. Не може хората да плащат по 500 лева ток, както и не може да има 12-метрови стълбове за ток и хората да не могат да си проверят електромерите, каза той. За да ги проверят, трябвало да платят 40 лв. Кънчев подчерта, че откакто енергоразпределителните дружества са били приватизирани, ромите си плащат тока, защото в противен случай им го изключват.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти