Двурога матка – проблем за зачеването

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Двурога матка – проблем за зачеването
25.02.2013 • от Цвети Тошева13438 прегледа 4 коментара

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай

Вижте още

Половината от всички аборти, които в момента се правят във Великобритания, са на жени, които живеят с партньора си без брак…

Наличието на двурога матка е най-често срещаната вродена маточна аномалия при жените и може да окаже сериозно влияние върху репродуктивните им способности.

Според проучванията те имат 60 % шанс да родят живо дете, но и са изложени на по-висок риск от рак на матката.

Вижте какви са характерните особености на явлението „двурога матка”.

Двурога матка се нарича матка, която има два рога и сърцевидна форма. Това означава, че едно разделение (частично или пълно) на външния горен контур на матката оформя вътрематочната стена в две кухини вместо в типичната една.

Съществуват много разновидности на двурога матката, което определя и шансовете за развитие на пълна бременност. Някои жени износват успешно бебето си през всичките 9 месеца, без лекарят им дори да разпознае състоянието.

При други, двурогата матка се открива чрез ултразвук в ранен етап от бременността, когато майката е усетила спазми или се е появило вагинално зацапване.

Често пъти, причината бременността в двурога матка да не бъде напълно износена, е плодът да започне да се развива във върха на един от двата рога. И тъй като в нормална ситуация матката се разширява, за да побере растящото бебе, в този случай разделителната „граница” между двата рога спира процеса. Така пространството става недостатъчно за плода и се стига до аборт.

Ако се случи зародишът да се прихване в по-широката част на матката, той има шанс да се развие напълно. Но често се позиционира седалищно или напречно, тъй като обичайната позиция (с главата надолу) е затруднена. Шансовете за това се увеличават с нарастването на плода и много често се стига до преждевременно раждане и то със секцио, тъй като това се смята за най-безопасния метод за живота на бебето. В някои случаи е възможно бебето да се развива с поднормено тегло или да се роди с увреждания.

1
2
3
4
5

Промени размера на текста Изпрати на приятел Принтирай