Британски католически кардинал в гей скандал

1
Добави коментар
jool
jool

Най-старшият католически лидер във Великобритания, известен с анти-гей изказванията си, бе обвинен от няколко свещеници за случаи на „неблагопристойно” поведение от преди 30 години.

Трима от свещениците са действащи, а един е бивш. Те са изпратили жалба против кардинал Кийт О’Брайън, лидер на Шотландската католическа църква, който трябва да се пенсионира идния месец. Всички са от диоцеза Св. Ендрюс и Единбург. Жалбата си изпратили до нунций Антонио Менини, посланик на Ватикана във Великобритания.

В свое становище Шотландската католическа църква посочва, че кардинал О’Брайън вече се е обърнал към адвокати за правен съвет.

Първото обвинение срещу кардинала датира от 1980 г. Жалбоподателят, който понастоящем е женен, тогава е бил 20-годишен семинарист в колежа Св. Ендрюс в Дригрейндж. По това време О’Брайън бил „духовен директор”.

Останалите трима твърдят, че са били обект на физическо посегателство. Единият от обвинителите твърди, че е имал продължителна връзка с кардинала, което го довело до дългогодишна психотерапия.

Четиримата подали жалбата си седмица, преди папа Бенедикт ХVІ да обяви, че напуска поста си. Те се боят, че ако О’Браън замине за Ватикана за гласуването за нов папа, католическата църква няма да обърне пълноценно внимание на случая им.

„Те се прикриват и се опитват да защитят системата на всяка цена”, заяви един от жалбоподателите.

В последната си медийна изява кардинал О’Брайън заяви, че според него свещенослужителите трябва да имат право да сключват брак с жени.

Миналия ноември той спечели приза „Фанатик на годината” от гей благотворителна организация, заради опозицията му спрямо еднополовите бракове в страната.

Обвиненията срещу кардинала идват тъкмо по времето, когато католическата църква е разтърсена от гей скандали.

Допълнение от последните часове: Преди часове папа Бенедикт ХVІ е приел оставката на кардинал О’Брайън. Новината бе посрещната с овации от британските активисти за гей равноправие. 74-годишният духовник няма да бъде част от конклава за избор на нов папа. В официално заявление О’Брайън съобщава, че всъщност бил планирал оттеглянето си преди месеци. Освен това той се извинява на всички, които може би е огорчил по време на службата си.