Как да си направим балсам за коса – Edna.bg

1
Добави коментар
yApple

Снимка:
Thinkstock

Сигурно сте забелязали, че много обичаме да ви даваме съвети как да си приготвите сами и по лесен различни неща като начин балсам за устни, почистващ лосион, шампоан, сух парфюм и т.н.

Днес споделяме една интересна рецепта от Kozmetikata.com как да си направите в домашни условия балсам за коса.

В него участва една специална съставка – шафран. За тази скъпа и ценна подправка вече сме ви разказвали и можете да си припомните тук.

Накратко за него можем да ви кажем, че е много богат на жълто багрило кроцин, червено багрило кроцетин, гликозида пикрокроцин, каротен, ликопин, зеаксантин, както и на етерично масло, състоящо се от пинен, цинеол и др. Също така съдържа витамин В1 и В2, захари, горчиви вещества, восък, калциеви соли, фосфорна киселина, а от флавоноидите – изорамнетин, кемпферол и др.

Шафранът се ползва при болки в стомаха и заболявания на червата, сърдечна слабост, нервност, умора, задух, липса на менструация, сънливост и др. Шафрановото масло се използва успешно и в препарати за намаляване на теглото. 

Ето и как да си приготвите балсам с шафран.

Нужни са ви:
1 щипка шафран
1 с.л. мед
сок от ½ лимон
150 мл вода

Ето така изглежда шафранът

Кипнете водата и залейте с нея шафрана. Оставете да престои три часа, след което прецедете водата и към нея добавете лимоновия сок и меда. Получената смес нанесете в корените на предварително измита и подсушена коса. Оставете да подейства 20 мин и изплакнете. Резултатът е блестяща коса и приятно усещане на скалпа.