Настъплението на китайските смартфони

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Който не е чувал за Huawei или ZTE Corp., вероятно скоро ще чуе. Китайските производители планират щурм на пазара на смартфони, пише германският в. Handelsblatt. В началото на седмицата, когато в Барселона започна Световно изложение и конгрес за мобилни комуникации GSMA Mobile World Congress-2013, Huawei за първи път обяви амбициите си да се нареди сред 100-те най-известни марки в света, продавайки „най-бързите телефони“ на конкурентни цени.

Смартфоните вече се превърнаха в масов продукт, при това не само в богатите страни в Европа и Северна Америка. Очаква се скоро Китай да бъде най-големият световен пазар за смартфони, а „умните телефони“ са желана придобивка и за хората в останалата част от Азия, Африка и Южна Америка. Най-вече по-евтините модели.

Този бум вдъхва надежди у китайските производители, а китайското правителство си е поставило за цел чрез сливания и обединения да създаде световни гиганти.

Huawei и ZTE Corp. вече имат пазарен дял от съответно 4.9 и 4.3%. Двете компании са със силни позиции в страните с нововъзникваща пазарна икономика. На изложението в Барселона те показаха устройства в ниския ценови сегмент, а малко преди началото на салона Huawei представи смартфон с операционна система Windows 8 с цена от 150 долара, предназначен за африканския пазар.

На фона на жестоката конкуренция на Samsung и Nokia печалбите са ограничени, но китайските компании искат да се пробват и в класата на по-скъпите модели. Huawei рекламира новия си модел Ascend P2 като „най-бързия смартфон в света“ – 150 мегабита в секунда, поне при наличие съответната мобилна мрежа. При това устройството е на сравнително изгодната цена от 450 евро.

Не винаги обаче е достатъчно смартфоните да са солидни, а цените – им изгодни. Успехът на Apple и Samsung до голяма степен се дължи на марката, отбелязва анализаторът Аншул Гупта. В това отношение китайските производители имат проблем, тъй като на Запад марките им не са синоним на качество.

Част от решението на проблема е в сътрудничеството с мобилни оператори, друга – да се работи по имиджа на марката. При това не става дума за пряка конкуренция с Apple и Samsung, а по-скоро за прилагане на подход, подобен на използвания от Volkswagen – потребителят да бъде убеден, че действително получава качеството, за което плаща, отбелязва немското издание.