Как да ставаме по-лесно сутрин?

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

Вечер настройваме алармата с най-доброто намерение да се събудим по-рано, да пием кафе и едва тогава да започнем деня по график. На сутринта се оказва, че алармата се превръща в истински враг, с когото нямате желание да се преборите. Така от дрямка на дрямка, се оказва, че закъснявате. Ако все още не сте открили кой е ключът към хармонията с тялото ви, ето няколко важни съвета от Huffington Post.

Знайте защо искате да се събудите

По думите на Мишел Сегър, експерт по здравословен начин на живот в Университета в Мичиган, за да направите някаква промяна в живота си, включително и да се научите да се събуждате навреме, трябва да бъдете пределно наясно, защо се нуждаете от това. Поставете си реални цели, като закуска със семейството, правенето на упражнения или нещо друго. Може би просто сте уморени от стреса на всекидневното закъсняване за работа. След като решите какво искате, кажете новината на хората, с които живеете. Те ще ви помогнат в случай, че решите да промените решението си.

Преосмислете сутрините си

Когато сте наясно какво да правите, когато се събудите, помислете кои от сутрешните си дейности можете да пропуснете. Това ще ви донесе няколко минути повече сън. За да не губите време сутрин в гладене, направете това вечерта и си спестете тази досадна работа сутринта.

Опознайте вътрешния си часовник

Сами можете да усетите от колко сън се нуждаете. Имайте предвид, че има разлика в съня, в зависимост от това какво сте правили през деня и в колко часа сте си легнали. Ако все още не сте разбрали как работи вътрешният ви часовник, опитайте първо да си лягате 8 часа преди алармата да сигнализира началото на новия ви ден. Лека-полека сами ще усетите дали тези часове ви стигат и дали не е нужно да спите повече.

Мелатонин

Тялото ви естествено произвежда мелатонин, който стимулира съня ви. Можете да вземете добавки мелатонин, но в рамките на 0,5 – 1 милиграм, 5 до 6 часа преди сън, няколко дни по ред. Според лекарите мелатонинът не работи добре при всички видове нарушения на съня, дори може да причини сънливост на следващия ден при някои хора, така че по-добре се допитайте до личния си лекар, преди да предприемете тази стъпка. Помнете, че е наистина важно да спите добре. Ако системно не успявате, потърсете лекар.

Направете изключването на алармата по-трудно

Най-лесният начин да станете, макар и не най-приятният, е да оставите часовника далеч от леглото. Така, за да изключите алармата, ще ви се наложи да станете от леглото. Единственото усилие, което си изисква от вас след това е, да намерите воля да не си легнете отново.