Лекарският съюз иска отмяна на методиката за финансиране на болниците

0
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Лекарският съюз готви протести заради новата методика, по която се финансират болничната и извънболничната  помощ от началото на тази година, предаде БТА. Промяната във финансирането доведе до орязване на болничните бюджети и до ограничаване на достъпа до медицинска помощ, подчертават от Българския лекарски съюз.

В столицата протестът ще бъде пред сградата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в 16.00 ч., а в страната – пред районните здравноосигурителни каси.

От съсловната организация уточняват, че протестът може да бъде отменен само ако управителят на касата д-р Пламен Цеков внесе в Министерския съвет искане за отмяна на методиката до 16.00 утре.

Медици искат обяснение за спестените пари от съкратените бюджети

Според лекарския съюз бюджетите на болниците са намалени драстично. По данни на д-р Юлиян Йорданов, заместник-председател на организацията, парите за болниците са със 100 милиона лева по-малко от миналата година. Той посочи, че намалението засяга както малки, така и големи болници, като орязването на бюджетите варира от 10 до 30 на сто в сравнение с миналата година.

Съсловната организация настоява Националната здравноосигурителна каса да даде обяснение къде и за какво са предназначени спестените средства и защо са намалени бюджетите на болниците, след като хоспитализациите не са намалели за последните пет години.

„Намалените средства ограничават работата на лекарите, достъпът на пациентите до медицинска помощ и влошават качеството й“, каза Цветан Райчинов, председател на БЛС.

От организацията твърдят също така, че здравната каса има неизплатени задължения към болници за декември миналата година.

НЗОК отпуска допълнителни средства

Междувременно от Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че отпускат на болниците за месец януари допълнително 8 млн. лв. повече спрямо предварително утвърдените разчети и така болниците ще получат заплащане в пълен размер за дейността, която са отчели. От касата съобщиха, че и лекарите от извънболничната помощ също ще получат с 25 на сто повече за януари.

Атакуват методиката на здравната каса в ЕК

Въпреки обещанията на касата обаче представители на болниците ще атакуват новата методика в Европейската комисия, съобщи bTV. Те настояват спешно да бъде върнат предишният начин на заплащане на болничната помощ, а от следващия мандат да бъде сложен край на монопола на здравната каса.

Връщат стария вариант за плащане, но само за семейните лекари?

Шефът на НЗОК д-р Пламен Цеков  е съобщил, че ще върне миналогодишния вариант на финансиране на общопрактикуващите лекари, за да се сложи край на кризата с липсата на направления. Пламен Цеков ще внесе предложението на извънредното заседание на касата още днес.