Зооферма – Монбелиард(Montbeliard)

8
Добави коментар
Ivans
Ivans

    Породата произхожда от планините Юра, които се намират на границата между Франция и Швейцария.

Монбелиард е порода за мляко: средната млечност на контролираните във Франция крави е (7,285 кг.  при 3. 86 % масленост и 3.42 % протеин). Тяхното мляко има отлични качества за производство на сирене (GRUYERE) заради високото ниво на съдържание на протеини и висока честота от KAPPA Casein B .

Монбелиард е с добри развъдни качества:устойчиви на мастити (с нисък брой соматични клетки)

 

– висока  плодовитост (критерий за добър успех в изкуственото осеменяване), – дълголетие (24 % от кравите са с 5 или повече лактации), – добри резултати при кръстосване (25 % от кръстосаните с Шароле говеда, не са показали промени в показателите).Всички тези отличителни черти значат, че Монбелиард  е  порода, която сравнително  лесно се аклиматизира.Принадлежи към едрите породи говеда.Кравите тежат 600-700кг  с височина 140см. , а биците-900-1200кг Мускулатурата е много добре развита. Цветът на космената покривка е червено – шарен.

   Породата Монбелиард е млекодайна, но и с безспорни месодайни качества.: Бързото възпроизводство и растеж означават високо качество на младите бикове и телетата. В допълнение, тази порода  много добре понася  по-суров климат, също така и горещини и може да поеме големи количества груб фураж, което им позволява да поддържат добри показатели,когато се използуват в по-горещи райони.

   Смята се че Монбелиарда е отродие на Симентала. Говеда са изнасяни към всички страни на централна и източна Европа, (Италия Австрия, Чешката република ),също в северна Африка (Мароко, Алжир) и др.

Във Франция, Монбелиард наброява около 700, 000 глави.

                                 

                                                              Собственик и администратор: Pancho Radev

                                                 Copyright2006 © Zooferma.com. All Rights Reserved.