Намелете риска от сърдечни проблеми

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Известни и неизвестни начини за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания

Измерете си кръвното налягане

Кога за последно лекарят ви измери кръвното налягане? Макар да е известно, че е основен рисков фактор, който може да доведе до инфаркт или инсулт, високото кръвно налягане (хипертония) често остава незабелязано и нелекувано. Хипертонията е наричана „мълчаливият убиец“ заради липсата на оплаквания. Около 40% от инсултите могат да бъдат предотвратени чрез кон­трол на кръвното налягане, така че сле­дете редовно стойностите, това може да спаси живота ви.

Следете обиколката на талията си

Натрупването на килограми в областта на талията води до по-сериозни проб­леми от това да отпуснете колана на панталона или да си купите нов. Това е знак, че сте застрашени от инфаркт (или от диабет). Тлъстините в корем­ната област могат да причинят хро­нични възпаления в по-голяма степен от мастните депа в областта на бедрата или ханша, а химичните вещества, съпровождащи възпалителния процес, са в състояние да нанесат сериозни увреждания на коронарните артерии.

Ако следите обиколката на талията си, лесно можете да прецените доколко сте застрашени от сърдечносъдово за­боляване. На въпроса измерват ли оби­колката на талията на пациентите си, за ла проверят дали налице е наднормено или свръхтегло, 62% от анкетираните здравни работници от 26 страни отгово­рили, че почти никога не го правят.

Според друго изследване при 95% от пациентките с установен риск от сър­дечносъдови заболявания не били пра­вени такива измервания, а при 71% от жените лекарите изобщо не споменали, че излишните килограми могат да са ключов фактор за повишаване риска от сърдечносъдово заболяване. Най-опас­ните тлъстини се намират в коремната кухина, около вътрешните органи, затова вземете сантиметър, увийте го около талията си, като се стремите да го поставите по средата между върха на тазовата кост и долния край на гръдния кош. Отпуснете се, издишайте и преме­рете. Ако обиколката ви не надвишава 89 см при жените и 101 см при мъжете, няма от какво да се притеснявате. Ако надхвърляте тези показатели, трябва да спортувате повече и да намалите консу­мацията на мазни храни и алкохол.

Намерете си съквартирант

Кот­ката не се брои. Според последните проучвания, проведени от датски учени, има ползва от това да се отка­жете от малка част от личното си про­странство и да се научите да споделяте рафтовете в кухнята и банята с друго човешко същество. Изследването сочи, че хора, които живеят сами, са два пъти по-предразположени към сериозни сърдечно-съдови заболявания от тези, които съжителстват с някой друг.

Не спирайте да работите

Остават ви две години до пенсия и ходенето на работа вече не ви стимулира. Ръковод­ството продължава да ви създава напре­жение. Чувствате се стресирани и отег­чени и с радост бихте се възползвали от ранно пенсиониране. Мечтаете си да напуснете работа или дори да напра­вите така, че да ви уволнят. Едно изследване, проведено във Великобри­тания сред служители на известна петролна компания, сочи, че тези, които се пенсионират по-рано – на 55-60 го­дини – развиват повече здравословни проблеми и умират по-рано от хората, които продължават да ходят на работа до 65-годишна възраст.