Страдате ли от синдром на хроничната умора

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Синдромът може да се наблюдава след прекарана инфекция, дори настинка, или по време, или скоро след стресова ситуация.

Същност на проблема

Това загадъчно заболяване се характеризира с много и най-различни симпто­ми, което често го прави трудно за диагностициране. Много други състояния имат симптоми, които наподобяват тези при синдрома на хроничната умора (СХУ) и поради тази причина преди диагностицирането на СХУ вашият личен лекар ще трябва да изключи останалите проблеми и други възможни причини за усещането на умора, например анемия, депресия, фибромиалгия, инфек­ции, диабет, сърдечносъдови заболявания, болест на щитовидната жлеза и рак. Основният симптом на СХУ е омаломощаваща и упорита умора, която се определя като крайно физическо изтощение, които не минават чрез почивка и сън. Често признаците са налице в продължение на поне б месеца, което сери­озно нарушава и пречи на нормалното ежедневие.

Рискови фактори

Причината за СХУ все още не е известна и е една от съвременните загадки пред медицината. Съществуват много теории по въпроса, в това число и предполо­жението, че СХУ е свързан с инфекции като вируса на Епщайн-Бар (вирусът, който причинява и мононуклеоза), алергии, лаймска болест, нарушена мета- болитна функция, ниско кръвно налягане, дисфункция на надбъбречната жле­за, нарушения на имунната система, неврологични проблеми, ревматични за­болявания, проблеми на централната нервна система, автоимунни заболява­ния, хормонални състояния, както и с някои медикаменти. Въпреки че нито един вирус не е доказано категоричният виновник за СХУ, много пациенти твърдят, че симптомите се появяват вследствие на заболяване, подобно на грип. Няма доказателства, че СХУ е заразен.

Най-нови проучвания

Докато много хора отдават появата на СХУ на фактори като стреса, според за­ключенията на специалистите напре­жението не води до синдром на хроничната умора. Важно е да се отбележи обаче, че въпреки това стресът може да изостри вече възникнал СХУ. Учените признават, че все още остава нерешен въпросът какво точно предизвиква СХУ, но те смятат, че е твърде вероятно това състояние да бъде предизвикано от инфекция.