Банките у нас с 63 млн. лв. печалба за януари

2
Добави коментар
todorova_nina
todorova_nina

Банките у нас с 63 млн. лв. печалба за януари

01 март 2013 | 08:24

660

През първия месец на 2013 г. продължи тенденцията към запазване на ликвидната позиция на  банковата система, засилване на балансовия ѝ капитал и увеличение на депозитната база от населението и фирмите.

Към 31 януари коефициентът на ликвидните активи (25.89%), изчисляван по  Наредба № 11 на БНБ, показва висок ликвиден капацитет.

В края на януари печалбата е в размер на  63 млн. лв., или с 8 млн. лв. по-висока от реализираната година по-рано. Отчетените разходи за  обезценка възлизат на 79 млн. лв.

През януари общата сума на активите отбелязва лек спад с 0.5% (452 млн. лв.). Паричните средства намаляват с 253 млн. лв. Спад е отчетен при портфейлите с ценни книжа общо с 975 млн. лв., обусловен от падежа през месеца на ДЦК, главно български глобални облигации в евро.

Същевременно свободният ресурс е инвестиран под формата на пласменти в нерезидентни кредитни институции. В резултат вземанията от банки нарастват с 987 млн. лв. Динамиката в балансовите позиции води до леко засилване на пазарната позиция на петте най-големи банки до 49.8% в края на  януари.

Брутните кредити (без тези за кредитни институции) намаляват през месеца със 149 млн. лв. (0.3%), което се дължи на несъщественото свиване на всички сегменти на кредитния портфейл на системата.

Привлечените средства отбелязват спад с 0.6% поради намалението при кредитните институции и падежите в краткосрочното и дългосрочното финансиране.

В същото време депозитите от граждани  и домакинства продължават да нарастват. Техният растеж през януари със 168 млн. лв. (0.5%)  осигурява повишение на дела им в общата сума на средствата за финансиране до 51.3%.

Ресурсът  от институциите, различни от кредитни, също се увеличава (с 31 млн. лв., 0.1%), а делът му  достига 31.5% в общия привлечен ресурс.

В рамките на месеца балансовият капитал на банковата система се повишава с 31 млн. лв. както по линия на реализираната печалба за януари, така и от увеличаването на преоценъчните резерви.

Етикети:

печалби,
банки,
разходи за обезценки

1 харесват тази статия

0 не харесват