Кросфит и бодибилдинг ръка за ръка

1
Добави коментар

Кросфит и бодибилдинг ръка за ръка

03/03/2013г.

Кросфит и бодибилдинг ръка за ръка

Тези два типа тренировки са в неявна конфронтация от страна на трениращите ги. Кросфитърите твърдят, че техният метод на трениране е най-добър, а бодибилдърите подкрепят своя начин на трениране.

Разбира се, че винаги ще има такова противопоставяне, но не е ли по-добре вместо това да се вземе най-доброто и от двата стила. Всеки човек решава кое е най-добре за него и съответно начинът за поддържане на добра физическа форма. 

Двата стила са напълно съвместими един с друг. По-долу ще разгледаме кой метод на трениране как въздейства върху тялото ни.

• При кросфита целта е да се направят повече повторения за определен период от време, като тези повторения и натоварването се увеличават прогресивно с времето;

• При бодибилдинга целта е да се влее възможно повече кръв в мускулите, за да е на лице мускулен растеж.

И при двата метода има тренировка с ескалираща плътност. Под „плътност” се разбира количеството извършена работа за единица време.

Как да изчислим плътността на тренировката? Първо трябва да сметнем обема й, а след това плътността.

Например: Направили сме клек 10 серии по 10 повторения със 50 кг. тежест. Обема на тренировката се смята по следния начин 10х10х50 = 5000 кг. тежест сме поели за цялата ни тренировка. 

Примерно изпълнението на клековете ни е отнело 1 час.

Плътността се смята така 5000 кг./60 мин. = 83 кг./мин.

Ако обаче сме ги изпълнили за 30 минути, плътността е 5000 кг./30 мин. = 167 кг./мин.

При кросфит се правят функционални тренировки, които целят да се увеличи издръжливостта на тялото, докато при бодибилдинга главно се цели увеличаване на мускулната маса и сила.

Всеки от двата типа трениране имат и положителни и отрицателни страни, но най-удачно е да опитате и двата, преди да заклеймите някой от тях като погрешен. Опитвайте и вземете най-доброто от всеки един.