Мюрен в Швейцария (Mürren)

60
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

   Швейцария е богата на курортни комплекси, но тук ще ви представим сгушеното в Бернските Алпи планинско селце Мюрен (Mürren). Този отличен ски център и невероятна туристическа дестинация добива своята известност през 1922 година когато в района се провеждат първите официални състезания по ски-алпийски дисциплини. Разположено в подножието на извисяващите се с величие върхове Юнгфрау, Мьонх и Айгер, Мюрен предлага отлични условия за туризъм и спорт, както през лятото, така и през зимата.

Градчето се намира на 1 650 метра надморска височина и до него може да се стигне само чрез зъбчата железница или кабинков лифт, тъй като карането на кола във всички курорти в района е абсолютно забранено. Посетителите могат да оставят автомобилите си на специални паркинги в курорта Лаутербрунен (796 м) и от там да хванат влака за другите планински комплекси. Всяко вагонче е оцветено в различен цвят, който отговаря за съответния курорт. Така например вагончето за Мюрен е в оранжево. През целия път посетителите на Швейцарските Алпи ще са ангажирани с удивително красивите гледки от дълбоки пропасти, ледени долини и величествени върхове. 

Местните жители наброяват едва около 450 души, но в разгара на туристическия сезон през лятото и зимата броя на хората в селището скача на около 2 500. Мюрен се използва като отправна точка за множество туристически маршрути и е най-високо разположеното целогодишно обитавано селище в швейцарския кантон Берн. Едно от любимите преживявания за посетителите на Мюрен е изкачването с кабинков лифт до 2971-метровия връх Пиц Глория. По време на пътуването се открива 360-градусовата панорама на върхове, езера и целогодишни снежни поля. Тук е разположен и едноименният ресторант с въртяща се платформа, който става популярен след като е включен в една от сериите за подвизите на Джеймс Бонд. Дизайна на заведението наподобява извънземен кораб, а от огромните прозорци се разкрива гледка към 200 върха. Съвсем тематично, тук човек може да си поръча специалитетът на заведението „Джеймс Бонд“, а след това да завърши със сладоледеното изкушение десертът – „007”.

Мюрен се слави като родното място на състезанията по ски пускане. И това е напълно оправдано. Бернските Алпи и района около комплексите представлява една сложна мрежа от ски писти, въжени линии и влекове. През 1924 г. тук се провежда първия слалом и успоредно с това всяка година се прави състезание на местно ниво, наречено Арлберг-Кандахар, което в последствие се превръща в неофициално световно първенство на алпийските страни. Най-атрактивно е спускането по 14-километровата писта от връх Шпилхорн. 

Планинския курорт може да се похвали с много ски трасета, чиято обща дължина е 52 километра. За предвижването на туристите се грижат 6 кабинкови и 7 седалкови лифта, 3 железопътни линии и два ски влека. Карането на ски не е единствения спорт, който се практиркува в района. Предлага се още спускане с шейни, зимни велосипеди и ски бягане, а в помощ на начинаещите скиори има училища.

Hobyto.com