10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали

9
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Често, докато гледаме някой филм или сериал, героят влиза в кухнята и забърква някоя гозба, която изглежда толкова апетитна, че после дълго съжаляваме за това, че нямаме ни най-малка представа за начина, по който да си я приготвим вкъщи. Случва се обаче и обратното – сценаристите да са се погрижили за своите зрители и героят бавно и внимателно да издиктува необходимите продукти и ястието да се превърне в истински хит сред киноманите. Редакторите на „10-те най“ издириха за вас някой от най-популярните филмовия ястия, готвени на голям екран и превърнали се в емблема за всяка от лентите, в които те са споменати. Ето 10 кулинарни рецепти от любими филми и сериали.

1. „Казабланка“ е един от най-класическите романтични филми, създадени в Холивуд. Напусналият родината си американец Рик Блейн (Хъмфри Богарт) и циничен собственик на клуб в Казаблан­ка разбира, че неговата стара възлюбена Илза (Ингрид Бергман), зарязала го преди няколко години, е дошла в града с мъжа си, борец от Съпротивата Виктор Лазло (Пол Хенрид). По следите им са немците, а Илза иска да помоли Рик да му даде документите си, които ще помогнат на Виктор да избяга от Казабланка и да продължи борбата с фашизма. Кафето на Рик определено е един от най-знаменитите барове в историята на киното. Историята за любовта между Хъмфри и Ингрид започва с коктейл и малко канапе с риба тон, под романтичните звуци на песента „A Kiss is Just a Kiss“…
За канапето от риба тон, ще са ви необходими следните продукти:
200 г консерва риба тон
150 г черни маслини, без костилки
4 парчета хамсия
2 ч. л. горчица
2 ч. л. лимонов сок
магданоз
олио
Сложете всички продукти в блендер и разбийте, като постепенно добавяте олио до образуване на еднородна маса. Поднася се на крекери или препечен хляб.

2. Филмът „Дневникът на Бриджит Джоунс“ е заснет по мотиви на едноименния роман на Хелен Филдинг. Благодарение на дневника, зрителите следят с изумление всичките опити на 32-годишната героиня да сложи под контрол живота си. Култов е моментът, когато Бриджит се опитва да сготви за рождения си ден. Готвенето се превръща в истинско бедствие, но при адаптация тези рецепти дават изключителни резултати. За да не стане лучената супа синя, като на Бриджит, не завързвайте лука със син конец.
Продуктите, които ще ви потрябват за направата на 4 порции от този специалитет, са:
1.5 кг праз лук
3 стръка зелен лук
3 супени лъжици олио
сол
черен пипер
нарязан магданоз
Лукът се почиства и измива. Зеленият се нарязва на ситно и се запържва в олио на слаб огън за около 10 минути, като разбърквате. Добавете праза, също нарязан, и 1 литър гореща вода. Подправете със сол и черен пипер и варете около 1 час, докато празът омекне. Когато гозбата е сварена, свалете я от огъня и я оставете да изстине. След това направете пюре от нея в кухненски комбайн. Преди да поднесете лучената супа, я затоплете и подправете, ако е необходимо. Отгоре я гарнирайте с филия препечен хляб и нарязан магданоз.

3. Бриджит Джоунс е специалист по бързите манджи, такъв е и специалният й омлет.
За 4 порции ще са ви необходими:
8 яйца
30 г масло
4 супени лъжици вода
сол
черен пипер
Разбъркайте яйцата с вилица, добавете вода, сол и пипер. Загрейте маслото в тиган и, когато започне да кипи, изсипете яйцата отгоре. Пържете около 10 минути. Когато омлетът е все още течен отгоре, но добре се е запържил отдолу, подгънете 1/3 от него и го завъртете на руло. Сложете на чиния и поднесете.

4. В началото на сериала „Туин Пийкс“ полицията в среден по големина град в далечния северозапад на Съединените Щати е повикана на местопрестъпление. На брега на езеро е открит труп, завит в найлонов чувал. Никой не подозира, че случилото се ще разтърси целия град. Името на убитата е Лора Палмър, обичано от всички 17-годишно момиче, Мис Туин Пийкс, дъщеря на почтено и уважавано семейство. Но впоследствие се оказва, че това е било само привидно. Шерифът Хари Труман, неговите подчинени и агентът на ФБР Дейл Купър, който идва в града да разследва случая, проследяват загадъчните улики, тайните в живота на Лора, за да разкрият загадката на нейната смърт. Освен със заплетената история, сериалът ще остане в съзнанието на зрителите си със затворения вишнев пай, любим десерт на агент Купър. Поднася се с разбита сметана.
За 6 порции си пригответе:
50 г захар
1 с. л. лимонов сок
400 г вишни, може и череши, нарязани на половина и почистени от костилките
2 ч. л. нишесте
1 с. л. вишнев ликьор
680 г тесто за пай или т.нар. пясъчно тесто
1 с. л. грис (по желание)
3 ч. л. захар
В тенджера на слаб огън се кипва захарта със 100 мл вода. Добавят се лимоновият сок и вишните. Увеличава се огъня до среден и се вари 5 минути. Нишестето се разтваря с 1 с. л. течност от тенджерата и се добавя към вишните. Оставя се да се вари 2-3 минути, докато се сгъсти. Добавя се ликьорът и се оставя да изстине. На повърхност, посипана с брашно, се разточва половината от тестото до дебелина 5 мм. Тестото се поставя във форма с диаметър 20 см. Посипете го с грис и след това слагате охладената плънка. Разточете останалото тесто в кръг. Намажете края с вода и сложете кръга върху пая. Подрежете края с нож и защипете с вилица. Направете 2 разреза отгоре и охладете за 30 минути. Загрейте фурната до 180 градуса. Сложете пая в тава, намажете го отгоре с мляко и посипете със захар. Запечете 40-45 мин. до златисто.

5. Закуската на Шер от филма „Лунатици“ вече е истинска класика и любима храна на много хора в сутрешните часове на уикенда. Филмът разказва историята на младата вдовица – 37-годишната Лорета Касторини (Шер), която след няколкогодишен период на униние, след кончината на съпруга си, решава да опита отново. Въпреки че не е влюбена, тя приема предложението за брак от добродушния, простоват стар ерген Джони Камарери (Айело). Нещата обаче се преобръщат, когато Лорета се запознава с емоционалния по-малък брат на Джони – едноръкия пекар Рони Камарери (Кейдж), който е прекъснал комуникацията със семейството си. Двамата се впускат в спонтанна и искрена любовна история.
За порция от закуската са ви необходими:
2 филии хляб
2 яйца
1 домат
краве масло
олио
черен пипер
магданоз за украса
С помощта на чаша се изрязват кръгчета в средата на всяка филия хляб. След това се слага масло и малко зехтин в тигана и след като се загреят, филиите хляб се запържват. Когато филиите се обърнат от другата страна, в средата им се поставя по едно яйце и се поръсва леко с черен пипер. След като се опържат, се поставят в чиния за сервиране, украсяват се с парченца домат и се поръсва магданоз.

6. Базиран на две истински истории на две реални жени, филмът „Джули и Джулия“ проследява депресираната офис служителка Джули Пауъл (Ейми Адамс), която поема на едногодишна кулинарна мисия в приготвянето на 524 рецепти за 365 дни от книгата на Джулия Чайлд (Мерил Стрийп) „Усъвършенстване изкуството на френската кухня“. Тя записва своите опити и премеждия във виртуален блог, с който става известна сред кулинарните фенове. Втората история се развихря около самата Джулия Чайлд, която заедно със съпруга си Пол (Стенли Тучи) прекарва почти две десетилетия в Париж през 40-те и 50-те години на 20 век. По това време той е дипломат, разследван от сенатор Джоузеф Макарти, за когото се твърди, че има връзки с комунистите. Една от най-проблемните за Джули рецепти се оказа тази за говежда яхния по провансалски. Ако въпреки всичко, вие сте готови да я пробвате, запасете се с търпение.
Ето необходимите продукти за 10 порции:
2 големи зелени листа праз
1 дафинов лист
1 стрък целина
2 стръка пресен магданоз
3 стръка прясна мащерка
настъргана кора от 1 мандарина или 1 портокал
3 с. л. зехтин
60 г бекон, нарязан на парчета
1.5 кг говеждо месо, нарязано на парчета от по 3 см
2 ч. л. сол
1/2 ч. л. прясно смлян черен пипер
2 средни глави червен лук, нарязан
3 скилидки чесън, нарязан
1.5 кг моркови, нарязани на шайби с дебелина около 2 см
2 с. л. доматено пюре
450 г печурки, нарязани на половинки или на четвъртинки според големината
750 мл червено вино
1/2 чаша нарязан пресен магданоз
Загрейте фурната до 120 градуса. Поставете един лист праз на тезгяха. Отгоре поставете дафинов лист, стрък целина, клончета магданоз, клонче мащерка и настъргана портокалова или мандаринова кора. Поставете втори лист праз и зашийте от четирите страни. Загрейте 1 супена лъжица масло в дълбок тиган на средно-висока температура. Добавете бекона и запържете до златисто кафяво – около 1-2 минути. Прехвърлете готовия бекон върху хартия или салфетка, за да се отцеди от мазнината. Сложете в тигана говеждото месо на порции, така че тиганът да не се препълва и гответе, докато покафенее от всички страни. Прехвърлете готовото месо в голяма купа и подправете с 1 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер. Добавете в тигана 1 с. л. масло, лука и чесъна. Запържете, като непрекъснато бъркате, докато станат прозрачни – около 3-4 минути. Добавете морковите и задушете, като разбърквате, докато започнат да омекват – около 4-5 минути. Добавете и доматеното пюре. Подправете с останалата 1 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер. Сместа прехвърлете в купата с говеждо месо. Намалете котлона и добавете останалата 1 с. л. масло в тигана. Добавете гъбите и готвене, като периодично разбърквате, докато омекнат – около 5-7 минути. Прехвърлете ги в малка купа и оставете настрани. Изсипете виното в дълбока тавичка и поставете на котлона да заври. Върнете в тавичката с виното запеченото говеждо месо, сместа от моркови и бекона, както и пакетчето праз с подправките. Натиснете хубаво говеждото и зеленчуци, така че да се потопят напълно във виното. Ако е необходимо, добавете толкова гореща вода, че да гарантира, че са обхванати. Изрежете парче хартия за печене с размерите на тавичката и го натиснете директно върху яхнията, така че да покриете напълно. Поставете тавата с яхния във фурната и печете, докато говеждо месо омекне достатъчно, за да се разделя с вилица – около 3 часа. Проверявайте на всеки час, за да се уверите, че съставките са потопени изцяло в течността през цялото време на готвене. Ако твърде много вино се изпарява, добавяйте малко топла вода, за да компенсира загубата. През последните 15 мин. на готвене добавете гъбите и разбъркайте. Извадете от фурната готовата яхния и изхвърлете пакетчето праз с подправките. Смесете нарязан магданоз и портокалова кора в малка купа и поръсете с това яхнията преди сервиране.

7. Друга дълго коментирана рецепта във филма „Джули и Джулия“ беше тази за телешко Бургиньон.
За него са ви необходими:
парче суров шарен бекон около 200 г
3.5 с. л. зехтин
1.4 кг чисто телешко месо, нарязано на кубчета
1 морков, нарязан на шайби
1 глава лук, нарязана
л и пипер
2 с. л. брашно
3 чаши червено вино
2.5 до 3.5 чаши телешки бульон
1 с. л. доматено пюре
2 скилидки чесън, пюрирани
1/2 ч. л. мащерка
натрошен дафинов лист
18-24 малки бели лукчета
3 1/2 с. л. масло
Букет от билки, завързани в тензух: 4 клончета магданоз, половин дафинов лист, 1/4 ч. л. мащерка
450 г пресни гъби, нарязани на четвъртинки
Махнете външната кора на бекона и го нарежете на пръчки с дебелина около половин см и дължина 3 см. Сварете кожата и пръчиците бекон за 10 мин в 1.5 литра вода, после изцедете и подсушете. Загрейте фурната до 230 градуса. Запържете пръчиците бекон в 1 с. л. зехтин в дълбок тиган, касерола или тенджера на умерен огън за 2-3 минути, докато леко покафенее. Извадете ги с решетъчна лъжица, така че да се отцедят от мазнината и поставете в отделна чиния. Подсушете телешкото в кухненска хартия. Загрейте мазнина в тигана, докато почти започне да пуши. Добавете телешкото месо, по няколко парчета наведнъж, и запържете леко, докато добре покафенее от всички страни. Когато е готово, прехвърлете при пръчиците бекон. В същия съд запържете нарязаните зеленчуци, като излеете излишната мазнина. Върнете обратно в тигана при зеленчуците телешкото и бекона и разбъркайте с 1/2 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер. След това поръсете с брашното и отново разтръскайте тигана, така че брашното леко да покрие телешкото. Поставете тигана непокрит на средната решетка на загрятата фурна за 4 мин. Разтръскайте отново тигана да се объркат продуктите и пак върнете във фурната за още 4 мин (така брашното върху месото ще стане на кафява коричка). Извадете тигана и намалете фурната до 160 градуса. Добавете виното и 2-3 чаши бульон – достатъчно, за да е покрито месото. Добавете доматеното пюре, чесън, подправките и кората от бекона. Оставете да къкри на котлона. Покрийте съда и го поставете във фурната на по-долна решетка. Регулирайте температурата, така че течността да извира много бавно – за 3-4 часа. Месото е готово, когато лесно се разделя с вилица. Докато телешкото се пече, подгответе лука и гъбите. Загрейте 1.5 с. л. масло и 1.5 с. л. зехтин в тиган, докато започнат да църкат. Добавете лука и запържете леко на умерен котлон за около 10 минути, като леко го разбърквате, така че да покафенее възможно най-равномерно. Внимавайте да не накъсате кожичките на лука. Добавете 1/2 чаша бульон, сол и черен пипер на вкус и букета от билки в тензух. Покрийте и оставете да къкри на бавен огън – 40-50 мин., докато лукът напълно омекне, но все пак запази формата си, а течността се е изпарила. Махнете букета билки и оставете лука настрани. Избършете тигана и загрейте останалото масло и зехтин на силен огън. Добавете гъбите. Разбърквайте и разклащайте тигана за 4-5 минути. Веднага след като те са започнали леко да покафеняват, махнете от огъня. Когато месото във фурната е вече омекнало, изсипете съдържанието на съда в сито над тенджера. Измийте съда и върнете телешкото и бекона в него. Разпределете лука и гъбите отгоре. С лъжица махнете мазнината от прецедения сос от печенето и го сложете на котлона да покъкри за 1-2 мин. Отново махнете появилата се отгоре мазнина. Трябва да се получи около 2 1/2 чаши сос, достатъчно плътен, за да покрие леко потопена в него лъжица. Ако е твърде рядък, сварете го на силен котлон. Ако е твърде плътен, разбъркайте в него няколко лъжици бульон. Опитайте дали не се нуждае от сол или черен пипер. Изсипете соса върху месото и зеленчуците. Покрийте и оставете да къкри на котлона 2-3 минути, заливайки месото и зеленчуците със соса няколко пъти. Сервира се с гарнитура от картофи или ориз и поръсено с магданоз.

8. Във филма „Шоколад“ мистериозната Виан (Жюлиет Бинош) отваря магазин за шоколад по време на пости в едно много религиозно и строго консервативно общество. Въпреки че местните гледат на тях като на демонична наслада, лакомствата на Виан успяват да ги накарат да се чувстват по-свободни отпреди. Но за самата Виан чувството идва, когато в града пристигат хора без дом, пътуващи по реката, чийто главен водач е Ру (Джони Деп).
За 6 чаши от оригиналния горещ шоколад от филма са ви необходими:
1/2 ч.ч. какао на прах
1 с. л. брашно
4 ч. ч. прясно мляко
1/4 ч. ч. тъмна кафява захар
3 стръкчета карамфил
2 пръчка канела
2 с. л. пудра захар
1.5 ч. л. ванилия
1 ч. ч. разбита сметана или спрей сметана
щипка чили пипер
Сложете какаото на прах и брашното заедно в средно голям съд. Добавете млякото, кафявата захар, карамфила и едната канелена пръчка и ги загрейте до завиране на средно силен огън. Преди да се надигне, намалете огъня до минимум и оставете шоколадът да си къкри около 5 минути без капак. Много е важно сместа да не заври. След като отстраните шоколада от котлона, карамфилът и канелената пръчица се махат. Прибавят се пудрата захар, чили пипера и ванилията. Разбива се, докато се появи пяна и се налива в чаши. Накрая се декорира е разбита сметана и втората канелена пръчка.

9. В епизода „Вегетерианката Лиса“ на анимационния сериал „Семейство Симпсън“ Лиса Симпсън произнася следните думи: „Чуйте всички добрата новина! Не е нужно да ядете месо! Направих достатъчно гаспачо за всички… Това е доматена супа, която се сервира леденостудена!“, на което Барни Гръмбъл погрешно отговаря „Върви си обратно в Русия!“.
Всъщност гаспачото се приготвя изключително лесно от домати, зелени чушки, краставици, листа от кориандър, чесън, лук, люта чушка, нарязани ситно, подправени със сол и черен пипер, (балсамов) оцет, зехтин и размесени с вода с лед. Може да се добавят и трохи от сухар за сгъстяване. Обикновено към гаспачото се сервират отделно и допълнително нарязани зеленчуци (домат, зелена чушка, краставица) и крутони за гарниране.

10. Пълнометражната и изключително симпатична анимация „Рататуй“ провокира доста хора да сготви и опита класическата френска селска рецепта от заглавието. Главната роля в това ястие е на патладжаните и тиквичките, плюс домати, чушки и зелени подправки. Получава се страхотна вегетарианска яхния, която изключително добре се съчетава с френски хляб и козе сирене. Рецептата от филма на „Пиксар“ е приготвена от световноизвестния готвач Томас Келър, собственик и главен готвач на най-френския ресторант в Калифорния – „The French Laundry“. Традиционно зеленчуците за рататуй са нарязани на кубчета, но за филма Келър ги реже на тънки кръгчета и ги потапя в сос „Пиперада“, като резултатът е наистина пиршество за сетивата. Приготвянето на ястието ще ви отнеме около 3-4 часа, но определено загубеното време ще си струва всяка минута.
За соса „Пиперада“ са ви необходими:
2 чушки (1 зелена и 1 червена)
2 с. л. зехтин
1 ч. л. счукан чесън
1/2 чаша накълцан лук
3 домата, обелени и без семките, накълцани, като им запазвате сока (или чаша доматено пюре)
1 клонче мащерка
връзка магданоз
1 дафинов лист
сол
Изпечете чушките, обелете и ги нарежете на ивички. Сложете зехтина, чесъна и лука в тиган и ги оставете на горещия котлон, докато омекнат – в никакъв случай да не станат кафяви. Прибавете доматите заедно със сока им, както и мащерката, магданоза и дафиновия лист. Бъркайте около десет минути. Прибавете чушките и продължете да бъркате 2-3 минути. Принципно чушките дават доста сладост на доматените сосове, но може да поръсите и с малко захар, за да туширате изцяло киселия вкус. Посолете и изсипете соса в 20 см кръгла тавичка или глинен гювеч. Изберете немного широки и неголеми
2 тиквички
1 патладжан
4 домата
Нарежете ги на кръгчета (не забравяйте патладжаните да оставите да престоят и после да изплакнете със студена вода). Подредете ги върху пиперадата като спирала. Посолете и поръсете със зехтин и пресни подправки – магданоз и босилек. Покрийте с фолио (или капак) и печете ястието в предварително загрята на 150 градуса фурна около 2 часа. Поднесете с пресен френски хляб и сирене.

Коментари

коментар(а)

Подобни: филми, храна