Промени, ама друг път

1
Добави коментар
yApple

Депутатите отказаха да се занимават с нови промени в Изборния кодекс.

Предложението внесено от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов, с което да се даде възможност на гражданите да участват в изборите с пропорционални листи без необходимостта да ползват посредничеството на политическа партия, не беше включено изобщо в дневния ред на парламента.

Според депутатите – и от ГЕРБ, и от опозицията, няма време за това в оставащите дни на парламента. Вчера президентът каза, че ще го разпусне вероятно на 13 март или дни след това.

Гумнеров обаче апелира държавният глава да разпусне парламента едва след като приеме промените в Изборния кодекс.

Възмутени сме как нито една от партиите не можа да разбере, че дневният ред на обществото и дневният ред на партиите вече коренно се разминават, заяви депутатът и настоя идната седмица законопроектът да бъде вкаран в пленарна зала.

Гумнеров призовава хората да преместят палатките пред президентството и там да бъде издигнат цял палатков град, за да притиснат държавния глава и да могат да се направят исканите от протестиращите промени.

Нововъведените процедури в Изборния кодекс може сериозно да забавят обявяването на резултатите от парламентарните избори, заявиха днес от Централната избирателна комисия. Забавянето ще дойде основно от тромавата процедура на задължителното въвеждане на ксерокопия на протоколите от секционните избирателни комисии, обясни зам.-председателят на ЦИК Румяна Сидерова.

Ксерокопирането ще забави съответно процеса пред районните избирателни комисии и крайното обявяване на резултата, макар в новото законодателство той да е вече четири дни след приключване на изборния ден, вместо досегашните три. За тази цел ще се иска разширяване на състава на СИК, но в законовите рамки, отбеляза Сидерова.

< Предишна

 

Следваща >