Съвети за пролетни цветя през зимата

2
Добави коментар

Какво по-хубаво от пролетни цветя, които да разведряват иначе мрачната и студена зимна обстановка! Предлагаме ви някои полезни съвети, с които да отгледате здрави пролетни цветя през зимата.

Ако създадете подходящи условия, някои пролетни цветя спокойно могат да вирят у дома дори навън да вали сняг. Такива са зюмбюлът, игликата,  лалето, минзухарът, нарцисът, дори кокичето и момината сълза. Други растения пък напомнят за пролетта с ярките си цветове – като азалията и цикламата.

Ето някои полезни съвети, които ще ви помогнат в отглеждането на пролетните цветя през зимата:

Редовно почиствайте азалията от прецъфтелите цветове, за да правите място на новите пъпки.
Стаята, в която отглеждате зюмбюла, трябва често да се проветрява, защото цветето обича свежия въздух. Освен това потърсете за саксията място, където зюмбюлът да получава необходимата дневна доза слънце.
За да се радвате на цветовете на игликата, дръжте я в ниска саксия и я поливайте редовно.

Малко хора знаят, че могат да си отглеждат кокичета и на балкона, въпреки зимната обстановка навън. Посадете ги в сандъче и по време на растеж ги подхранвайте редовно. Не се притеснявайте от ниските температури, защото те не са опасност за цветето.
В много цветарници вече се предлага и момина сълза в саксия. Цветето обича слънчеви и полусенчести места, свеж въздух и не много високи стайни температури, за да не вехнат цветчетата. Внимавайте обаче, ако имате малки деца или домашни любимци, защото момината сълза е отровна.

22.02.2013/ Христина Спасова