Трайчо Трайков дал незаконно находището „Балабан“ на Иво Прокопиев

2
Добави коментар
DanielaK
DanielaK

Тричленен състав на Висшият административен съд отмени концесията за находище „Балабана“ – Дулово на „Каолин“ ЕАД. Компанията, собственост на бизнесмена Иво Прокопиев я е получила в нарушение на материалния закон и на Закона за подземните богатства, постановява съда.
От ведомството на Трайчо Трайков не са представили на Министерски съвет задължителният план за разработка на находището, включващ правна, финансово-икономическа и екологична обосновка. Понеже тя не е представяна, Министерски съвет е нямал правото да издаде разрешение за концесията.
Освен отменената концесия, съдът постанови правителството на Бойко Борисов да плати направените по делото разноски от 5800 лева.
„Каолин“ поиска концесията на находище за глини – „Балабана“, в землището на Дулово през 2008 г. По това време интерес към басейна беше показан и от други компании, включително „Рьопке“, която по-късно обжалва решението на правителството.
Правителството на Станишев опита да заобиколи Прокопиев, чиято компания вече бе проучвала находището, но негови адвокати оспориха процедурата и концесията не бе дадена. За „Каолин“ моментът настъпи, когато за министър бе назначен Трайчо Трайков от икономическия кръг на Иво Прокопиев. По негово предложение през февруари 2010 правителството на Бойко Борисов прие, че „Каолин“ е най-добрият кандидат и разреши в „Балабана“ да започне дейност. Възможността фирмите на Прокопиев да получат пълен монопол върху добива на кварцови пясъци в България, както и системните нарушения на екологичното законодателство изнервиха до крайна степен общественото мнение. Представители на „Екогласност“ обвиниха Прокопиев за злоупотреба с монополно положение, както и че фирмите му мамят с ценообразуването. Природозащитниците поискаха дружеството на Прокопиев да спре добива на кварц в района на хасковското село Меричлери. Бизнесменът контраатакува, като обвини лидера на еколозите Емил Георгиев, че е подставено лице, и призова прокуратурата да разследва мотивите за протеста.
„Иво Прокопиев е един екологичен престъпник и имам достатъчно основания за тези твърдения“. Това каза самият Георгиев и обяви, че ще продължи да води битка срещу него, докато излязат наяве всички извършени нарушения.
„Колкото и неща да се изпишат за беглеца олигарх Иво Прокопиев, винаги ще е малко. Винаги ще има какво да се добави към тази сага, която се развива на територията на много общини, най-осезаемо на Меричлери“, допълни още Георгиев, като се закани, че „такива като него ще ги гоним до дупка“.

Емил Георгиев: Зеленото възмездие иде

В последните си издихания компанията на олигарха Иво Прокопиев с чудовищна бруталност отхвърля престъпленията си срещу природа, частна собственост, историческо наследство и здраве на хората. И в същото време стоварва цялата си ненавист върху екипа на ПК”Екогласност”, защото изкарахме наяве как Прокопиев и компания се разпореждат като феодали и ограбват богатствата на страната, така както не са го правили и нашествениците по българските земи. И не на последно място, защото не се забъркахме в корупционните им схеми.
За да прикрият престъпленията си, прокопиевци обясняват всичко с митичната ДС. Парцалът, който винаги им е под ръка и с който парцал се опитват да замитат прегрешенията на патрона си, беглеца Иво Прокопиев. Явно не разбират, че както и да демагогстват и злепоставят, крахът им е въпрос на време, защото всички разбраха истинската им природа.
Сега, след като правителството падна, ние от ПК”Екогласност” питаме – а сега накъде екотерористи, след като един по един си отидоха вашите покровители Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Нона Караджова? Дойде и вашия ред и това е нашето възмездие! Възмездие, не защото искаме да бъдем възприети като герои, а като хора, посветили се на каузата по опазване на красивата българска природата и ангажимента да я предадем чиста и неунищожена на бъдещите поколения.

Към статията няма коментари. Напишете първия.