Бойко Борисов е бил съдружник с лидерите на ТИМ

4
Добави коментар
bombai
bombai

/Поглед.инфо/ Интервю на Драгомира Станоева с Асен Йорданов, журналист от сайта „Бивол“

Излезе информация на сайта ви за групата ТИМ. Може ли да кажете повече за тази групировка?

Нещата са написани. Ясно е за какво става въпрос.

Вярно ли е, че има покровителство от страна на премиера в оставка Борисов към групата ТИМ?

Има два факта, които са неоспорими. Единият факт е, че той е бил съдружник с лидерите на ТИМ през годините. По-специално в производството на контрабандни цигари край Бургас, това е описано в нашите разследвания, фирмата „Тел интернешънал”.

Другият факт е, че ГЕРБ за първи път в лицето на областния си управител на Варна, ние това също сме го написали, има разследване. Той е дал ексклузивни права чрез формата на управител на фирма, която е към тази групировка – да действа с пълните правомощия на държавата като държавна институция.

Досега някакси ТИМ бяха в сянка…

В сянка, но народните протести ги изкараха на светло. Те не бяха в сянка, те не бяха известни в другите части на България. Във Варна това, което гръмна всъщност ги извади на бял свят. Вие знаете самозапалването на Пламен Горанов, всекидневните протести, които стават там, лозунгите във Варна, които излизат. Всъщност, обществеността във Варна разпозна в тази групировка – една неофеодална структура, която завладява целият икономически, обществен, политически, медиен живот във Варна. И на практика е колонизирала целия регион.

Най-големият проблем, който съществува и който е катализатор на това обществено напрежение във Варна – това е проблемът с Морската градина на Варна.

Не знам това нещо дали вие го знаете. Ние написахме това разследване – как държавата упълномощава ТИМ и превръща хората в държавна институция, дава пълномощия на ТИМ. Ако може намерете статията в „Бивол“.

Тя касае собствеността на алея Първа в Морската градина, която е продадена на ТИМ и последващите разпоредителните действия, които трябва да се направят в тази алея. За да бъда по-конкретен, става въпрос за цялата крайбрежна територия на Морската градина във Варна, по-голямата част от нея, която фактически е продадена на една частна фирма, която е към групировката, а съответно общината съгласува всички строителни разрешения на тази част на обществената зона на Морската градина, която е с над стогодишна история да бъде застроена с ресторанти, казина, увеселителни заведения и т.н. и да бъде превърната в една частна губерня, тоест от обществена зона, да се превърне в зона, която облагодетелства частни лица.

И тогава правителството на ГЕРБ, тъй като се изискват много съгласувателни решения, действия от страна на държавата в лицето на областна управа, покрай съгласуването на строителни разрешения и т.н., за да се улесни всичко това, те направо дават правомощия на тази фирма „“Химимпорт”.

Това точно е описано как се е случило с едно пълномощно, което е публикувано от нас, още около преди две години.

Какво очаквате да се случи след Вашето разследване оттук нататък?

Ние това го пуснахме преди около две години и нищо не се случи.

Да, но сега е подкрепена с нова информация…

Обществеността във Варна се надигна. Това, което е много важно е, че във Варна има една абсолютна непримиримост спрямо това статукво. В момента тече процедура по обществен референдум за съдбата на алея Първа на Морската градина. Има инициатива от неправитествената организация „Сопа” във Варна за провеждане на обществен референдум – дали да не бъдат реализирани всички сделки с държавни терени, които са продадени в зоната на Морската градина. Това нещо в момента е в ход. Така че, то няма да спре.

Как коментирате оставката на Кирил Йорданов?

Много закъсняла е тази оставка на Кирил Йорданов. Той е един от преките виновници за ситуацията във Варна. Кирил Йорданов трябва да бъде разследван. След като му бъде приета оставката той трябва да бъде принуден на много подробна прокурорска проверка.

Искате да кажете, че и той е замесен с групировката ТИМ…

Той е замесен при всички случаи и във Варна се знае, че той е пряко зависим. Йорданов е бил избиран с подкрепата на тези структури като кмет през всичките тези 14 години, в които е управлявал. Обаче има нещо, което според мен представлява опасност – да не се отвлече вниманието твърде много върху кмета Кирил Йорданов и да се прикрият другите виновници. Цялото обществено внимание се е състредоточило върху Йорданов и да се отвлече общественото внимание във Варна от главните виновниците, които са всъщност в правителството.

Много неща се случват около протестите и се отвлича вниманието на хората…

Това е съзнателна тенденция за отвличане на вниманието, изтощаване на протестите, разцепление, обезверяване, че нещо реално може да се направи – това нещо е в ход. Като цяло няма да успеят тези опити, защото общественото търпение е вече абсолютно изчерпано и процесите са необратими. Това е първата причина.

Втората причина е много важна, поради което няма да успеят да подменят дневния ред на народното недоволство, тоест заклеймяването на цялата политикоикономическа система на монополизиране на обществения, икономически и медиен живот в страната и налагане на една нова диктатура –това е всъщност причината за цялото това народно въстание.

Вторият фактор е, че България е много ясна дефинирана в световната карта на процесите, които се случват в момента, в глобален мащаб. Една от светещите ярко червено точки наред със Сирия, Иран и въобще ситуацията, която става в някои латиноамерикански държави, Египет и т.н. България вече е белязана и фокусирана, и е под международен мониторинг.

Всички видяхме колко бързо ЕС вкара България в забранителния списък на Шенген. Видяхме какво беше изявлението на европейския комисар по корупция Сесилия Малстрьом, която каза, че България е най-корумпираната държава в Европа и какво беше изявлението на германския министър на вътрешните работи, само преди няколко дни, когато той много ясно и твърдо заяви, че Германия ще блокира всякакви искания на България за членство в Шенгенското пространство. Изключително тежки присъди от най-авторитетни международни среди, относно управлението и състоянието на държавата. Това са присъди срещу управляващите до момента в България – много тежки международни присъди.

Общественото внимание не бива да се отклонява от този проблем.

Кметът Кирил Йорданов е производно, той не е причина. Той е производно на цялото порочно статукво на управление на държавата през последните години. Отговорност за това, че Кирил Йорданов във Варна беше преизбран носи пряко и директно Бойко Борисов и ГЕРБ, които застанаха твърдо зад него. Лично Борисов заяви, че има пълно доверие на Йорданов и абсолютно разчита на него, и му отдава цялата си политическа и лична подкрепа.

В момента ГЕРБ не бяга ли от отговорност?

ГЕРБ се опитва да се измъкне и иска едва ли не да се освободи от собствената си отговорност, но няма как да стане. Те се разграничиха от Кирил Йорданов под натиска на всенародното въстание, което се надигна във Варна. Не могат да заличат действията и отговорностите си, които носят. Всеки престъпник може да се разграничи и да каже, че съжалява за престъплението, което е извършил, но това не го освождава от отговорност за това, което е направил.

По същия начин и с ГЕРБ. Те се разграниха от Кирил Йорданов, опитват се да се покаят, но никакъв случай това не ги освобождава от отговорността и вината, която имат за ситуацията, която съществува във Варна. Както по отношения на Йорданов, така и по действията, които извършиха за обслужване на частни, икономически, олигархични интереси, които бяха обслужени със средствата на държавната власт.

Не мислите ли,че това, което искат хората може да се забави?

Какво значи да се забави? То е неизбежно, ще се случи така или иначе. Сега властта се опитва да влезе в бюрократични процедури, които да забавят процеса, но няма да успеят.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели