“Фермостъргач” ще се издигне в Шенжен, Китай

1
Добави коментар
dbasharanov
dbasharanov

от GreenTech.bg на 10/03/2013

Нарастването на градското население през следващите няколко десетилетия ще означава по-голям натиск върху селскостопанското производство, използването на водите и здравето на почвата. Едно потенциално решение, което се спряга напоследък, са вертикалните ферми, въпреки че е спорно дали те са истинско решение или просто неизбежно бягство в условията на забавящи се темпове на производство на храни, нарастващи разходи за енергия и деградация на почвата.

Без да се колебае от дебата, френската дизайнерска фирма Vincent Callebaut Architects наскоро разкри своя концепция за вертикална ферма-градина – „фербостъргач“, нещо средно между ферма и небостъргач – която да се издигне в град Шенжен, Китай. Наречен Asia Cairns, pроектът се състои от шест кули от структури, подобни на плоски камъник подредени едни върху други за създаването на продуктивни места със смесено предназначение.

Изработен от „камъчета“, стегнати в стоманени пръстени, всеки „фермостъргач“ има спирала от натрупани „камъчета“, свързани с централната опорна структура. Окачените градини са предназначени не толкова да произвеждат храни, колкото да подобрят качеството на въздуха в региона. Кулите са организирани на принципа на усукване, така че да се увеличи излагането им на слънчева светлина, и включват зони за живеене, работа и отдих.

Основните елементи включват зелени площи, събиране на дъждовна вода, обработка на сивата вода чрез „големите басейни за фито-опресняване“. Предвидено е да има и съоръжения за проиводство на ток – напълно интегрирани фотоволтаични панели  и вятърни турбини.

Ключова роля за реализацията на тези колосални градини ще имат технологиите за смарт-градове, ИКТ и биотехнологиите.

Публикувано в Общество